- do 5 sierpnia – nie więcej niż na 5% roślin,
- między 5 a 15 sierpnia – na około 15% roślin,
- od 15 sierpnia do pierwszej dekady września – na 45% roślin.
Poraża mimo suszy
Przypomnijmy, że występowaniu chwościka sprzyja duża wilgotność i temperatura powietrza w okolicach 20 st. C. Takie warunki są idealne nie tylko dla chwościka. Bardzo prawdopodobne jest wystąpienie też rdzy buraka czy brunatnej plamistości liści buraka.W rejonie działania Nordzucker na wielu plantacjach panuje susza, ale mimo to chwościk pojawia się na roślinach. Widać zatem, że książkowe warunki optymalne dla występowania chorób nie muszą być spełnione, a patogeny potrafią się dopasować do mniej korzystnych dla nich warunków.
W przypadku chwościka minimalna temperatura wymagana do sprawnego rozprzestrzeniania się choroby wynosi 17 st. C (optymalna to 25–27 st. C). Podczas deszczu zarodniki konidialne znajdujące się na resztkach w glebie są rozprzestrzeniane na sąsiadujące rośliny, co w kilka dni może doprowadzić do opanowania przez chorobę sporych obszarów plantacji. Zjawisko to zachodzi intensywniej na polach, na których przerwa w uprawie buraka była krótsza i tam, gdzie stosuje się uproszczenia w uprawie (gorszy rozkład resztek).
Przykładowe substancje do zwalczania chwościka:
- azoksystrobina,
- difenokonazol,
- propikonazol,
- epoksykonazol,
- tiofanat metylowy,
- fenpropimorf,
- tebukonazol,
- tetrakonazol,
- piraklostrobina.