Chwościk przekracza progi szkodliwości na plantacjach w rejonie działania Nordzucker Polska. Inspektorzy informują o konieczności zwalczania choroby.
W przypadku chwościka progi szkodliwości podzielone są na okresy kalendarzowe. Teraz wynosi on
15% roślin z objawami choroby, a konkretnie dotyczy okresu między 5 a 15 sierpnia. Warto sprawdzić plantacje pod kątem występowania choroby. Niekiedy możliwe jest pomylenie chwościka z inną chorobą – brunatną plamistością liści ze względu na podobną wielkość i kształt plam. Warto jednak pamiętać, że w przypadku chwościka plamy zawsze mają wyraźną, brunatną lub fioletową obwódkę. W przypadku brunatnej plamistości obwódka jest mniej wyraźna i cieńsza. Same plamki są też z reguły większe niż u chwościka.
Warunki rozwoju chwościka
Chwościk rozwija się najlepiej w warunkach
wysokiej wilgotności powietrza i w temperaturze 25–35°C. Czynnikiem rozprzestrzeniającym chorobę jest przede wszystkim deszcz. I tu mamy pewnego rodzaju paradoks, że pomimo niesprzyjających warunków choroba jednak występuje na roślinach i wymaga zwalczania. Podobne sprzeczności obserwują w tym roku plantatorzy niektórych warzyw, np. cebuli.
Chwościka skutecznie zwalczają np.
epoksykonazol, tebukonazol, difenokonazol, pikoksystrobina czy piraklostrobina.
jd, fot. Sierszeńska