Niezależnie od tego, jak informowaliśmy niedawno, spadają światowe ceny cukru. Dobrze zapowiadają się bowiem zbiory buraków i trzciny cukrowej w USA. W swojej lipcowej prognozie bilansu cukru w USA tamtejsze ministerstwo rolnictwa (USDA) oszacowało produkcję cukru ogółem na ponad 7,3 mln ton ekwiwalentu cukru białego. Z tego blisko 4,2 mln ton w przeliczeniu na cukier biały wyniesie produkcja cukru buraczanego (więcej o 4% w ujęciu rocznym), a ponad 3,1 mln ton produkcja cukru trzcinowego. W sumie produkcja cukru ogółem wzrośnie o ponad 2% w porównaniu do ub. roku.
Natomiast rosyjski związek producentów cukru poinformował, że areał buraków cukrowych w 2015 roku wzrósł do 993,8 tys. ha, wobec 918,6 tys. ha rok temu. W relacji rocznej oznacza to wzrost o 8,2%. Badanie polaryzacji w drugiej połowie lipca br. wykazało średnią zawartość cukru na poziomie 11,4%, jeden punkt procentowy mniej, niż rok wcześniej. Opr. pł, na podst. FAPA
Fot. Sierszeńska