StoryEditor

Cukru nadal nie brakuje

Zespół ds. Monitoringu Zasobów Rolnych Komisji Europejskiej zmniejszył w swoim lipcowym raporcie szacunek plonów buraków cukrowych w UE w 2015 roku do średnio 71,91 t/ha. To o 6% mniej niż rok temu (76,53 t/ha) – podaje FAPA. Mimo tego wobec średniej pięcioletniej plonowanie będzie wyższe o 2%. Między innymi obniżono szacunek plonów w Niemczech z 72,11 do 70,70 t/ha i we Francji z 93,81 do 91,01 t/ha. Dla Polski plon korzeni został nieco podniesiony do 55 ton/ha.
06.08.2015., 14:08h

Niezależnie od tego, jak informowaliśmy niedawno, spadają światowe ceny cukru. Dobrze zapowiadają się bowiem zbiory buraków i trzciny cukrowej w USA. W swojej lipcowej prognozie bilansu cukru w USA tamtejsze ministerstwo rolnictwa (USDA) oszacowało produkcję cukru ogółem na ponad 7,3 mln ton ekwiwalentu cukru białego. Z tego blisko 4,2 mln ton w przeliczeniu na cukier biały wyniesie produkcja cukru buraczanego (więcej o 4% w ujęciu rocznym), a ponad 3,1 mln ton produkcja cukru trzcinowego. W sumie produkcja cukru ogółem wzrośnie o ponad 2% w porównaniu do ub. roku.

Natomiast rosyjski związek producentów cukru poinformował, że areał buraków cukrowych w 2015 roku wzrósł do 993,8 tys. ha, wobec 918,6 tys. ha rok temu. W relacji rocznej oznacza to wzrost o 8,2%. Badanie polaryzacji w drugiej połowie lipca br. wykazało średnią zawartość cukru na poziomie 11,4%, jeden punkt procentowy mniej, niż rok wcześniej.  Opr. pł, na podst. FAPA


Fot. Sierszeńska

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 11:59