Obserwujemy stopniowe ochłodzenie. Dlatego też buraki składowane na pryzmach, a przede wszystkim te, które dostarczane są do cukrowni w drugiej połowie listopada i w grudniu (lub przeznaczone do długiego przechowywania) powinny zostać okryte włókniną zabezpieczającą przed mrozem i stratami masy i cukru w korzeniach. Zagwarantuje to wypłatę zwyżki ceny surowca plantatorom, którzy do zalecenia się zastosują. Z okrywania można zrezygnować, gdy temperatura powietrza przekracza +10°C. Standardowo używana włóknina ma gramaturę 110 g/m2. W przypadku silnych mrozów zalecana jest grubsza – 200 g/m2. Doświadczenie na ograniczanie strat masy i zawartości cukru dla pryzmy niezabezpieczonej i okrytej wg zaleceń obrazuje, że korzenie w pierwszym przypadku tracą 0,69 t/ha masy i 0,8% zawartości cukru. tcz