Skąd ten niski cukier?
Pytanie Czytelnika: Dlaczego w tym roku pomimo słońca zawartość cukru w korzeniach buraka nie przekracza 15%?
Zobacz także: Ukraiński eksport wpłynie na zmniejszenie powierzchni uprawy buraków cukrowych?
Zobacz także: Ukraiński eksport wpłynie na zmniejszenie powierzchni uprawy buraków cukrowych?
Zwiększenie powierzchni kontraktacji buraków spowodowało, że niektóre cukrownie we wczesnym terminie zbierają buraki z większej powierzchni niż w latach poprzednich. Wywołało to niezadowolenie wśród wielu plantatorów, ponieważ korzenie nie osiągnęły jeszcze pełnej masy. Także zawartość cukru w wielu przypadkach nie jest satysfakcjonująca. Przyczyn tego ostatniego jest kilka.
Przyczyny niskiej zawartości cukru w burakach cukrowych
Jest to oczywiście wczesny zbiór, gdyż burak dopiero teraz zaczyna budować zawartość cukru. Kolejną przyczyną są stosunkowo ciepłe noce, co powoduje, że cukier utworzony w czasie dnia w fotosyntezie podczas ciepłej nocy jest intensywniej spalany w procesie oddychania. Przyczyną spalania cukru mogą być też odrosty liści, które są tym intensywniejsze, im więcej jest strat starych liści, np. z powodu chwościka czy uszkodzeń od suszy. Niebagatelną rolę odgrywa też zachwaszczen...