StoryEditor

Dużo cukru i jeszcze więcej buraków

Produkcja cukru w Polsce w kampanii 2016/2017 wyniosła ponad 2 mln ton, co w porównaniu z zeszłym rokiem daje wynik wyższy o 620 tys. ton. O 18% wzrósł również areał uprawy buraków – do 203 tys. ha.
21.03.2017., 14:03h

Wysokie były także plony, które przekroczyły 65 t/ha – wzrosły aż o 21%. Z kolei polaryzacja sięgnęła ponad 17%.

– Przy minimalnie zmniejszonej liczbie plantatorów względem poprzedniego sezonu, obszar uprawy uległ znacznemu zwiększeniu z 171 do 203 tys. ha. Sytuacja ta wpisuje się w bardzo wyraźny trend, który jest zauważalny od wielu lat. Chodzi bowiem o to, że rośnie średnia wielkość gospodarstwa uprawiającego buraki cukrowe w ujęciu długookresowym. W tym roku wskaźnik ten wyniósł 5,96 ha – komentuje Michał Gawryszczak, dyrektor biura Związku Producentów Cukru w Polsce.

Kolejna dobra kampania buraczana

Według danych Związku Producentów Cukru w Polsce, efekty kampanii 2017/2018 będą jeszcze lepsze. Szacuje się, że powierzchnia upraw buraka cukrowego może wynieść około 220 tys. ha.  Produkcja cukru wzrośnie prawdopodobnie o 11%– do 2,2 mln ton. Szacowana średnia długość kampanii wyniesie zapewne 130 dni, a średnia produkcja cukru w pojedynczej cukrowni 122 tys. ton (wzrost o 6%). Wzrost będzie spowodowany zwiększającym się zapotrzebowaniem na cukier.

Związek Producentów Cukru w Polsce ocenia, że kampania cukrownicza 20...

Pozostało 41% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. listopad 2024 23:39