StoryEditor

Firma K+S poleca nawożenie buraków nawozem Korn-Kali

Korn-Kali jest nawozem zawierającym potas w formie chlorkowej (40% K2O) magnez (6% MgO), siarkę (12,5% SO3) oraz sód (4% Na2O) – składnik ważny dla buraków cukrowych. Firma podaje że w nawozie tym składniki mineralne są dobrane w odpowiednich proporcjach, co zapobiega ich wzajemnemu uwstecznianiu. Ponadto wszystkie składniki pokarmowe są całkowicie rozpuszczalne w wodzie, a tym samym natychmiast dostępne dla roślin.
12.04.2015., 15:04h

Dawkę nawozów dla buraków cukrowych ustala się wg zapotrzebowania. Na wytworzenie 1 tony korzeni wraz z odpowiednią ilością liści buraki cukrowe średnio pobierają:

  • 4,5 kg N,
  • 1,5 kg P2O5,
  • 5,5 kg K2O,
  • 1,1 kg MgO,
  • 1,5 kg SO3
  • 1,2 kg CaO.

Przy takim pobraniu są w stanie wytworzyć około 12 t/ha cukru. Dlatego przy oczekiwanym plonie 80 t/ha korzeni zapotrzebowanie wynosi:

  • 360 kg N,
  • 120 kg P2O5,
  • 440 kg K2O,
  • 88 kg MgO,
  • 120 kg SO3,
  • 96 kg CaO.

W uprawie buraków ważne jest aby składniki znalazły się w glebie przed siewem. Gleba przygotowana pod uprawę buraków powinna charakteryzować się co najmniej średnią, a najlepiej wysoką zasobnością w potas. Dlatego najlepiej nawozić potasem już jesienią w ilości około 80-100% całkowitej dawki potasu. Jednak jeśli jesienią nie zastosowano potasu, to na wiosnę trzeba koniecznie przeprowadzić korektę nawożenia tym składnikiem. Jeżeli nie znamy poziomu zasobności gleby w potas, dobrym wskaźnikiem jest stałość stosunku N : K2O w plonie podczas zbioru, który kształtuje się jak 1 : 1,75. Dlatego wyznacznikiem dawki potasu jest dawka zastosowanego azotu. Jeżeli planujemy zastosowanie 150 kg N/ha należy zastosować ok. 260 kg K2O/ha, w tym 180 kg bardzo wcześnie (mieszając z glebą na głębokość 15–45 cm), a 80 kg K2O/ha tuż przed siewem.
Ponadto w celu maksymalizacji plonu cukru w uprawie buraków warto wypracować sposób zwiększenia    efektywności plonotwórczej zastosowanego azotu poprzez analizę czynników kontrolujących gospodarkę tym składnikiem w roślinie, do których należą: magnez i siarka. Składniki te uczestniczą w kontroli procesów odpowiedzialnych za pobieranie przez roślinę azotu z gleby (stymulacja wielkości systemu korzeniowego, mechanizmu pobierania azotanów) oraz za przetworzenie pobranego azotu w biomasę roślin. Generalnie notuje się bardzo wyraźny wpływ siarczanów magnezu, stosowanych doglebowo lub dolistnie na zawartość cukru w korzeniach. Bardzo ważną cechą nawozów zawierających jednocześnie magnez i siarkę (np. kizeryt) jest wysoki wzrost efektywności azotu w stanowiskach o małej zawartości tego składnika oraz łagodzenie ujemnego wpływu azotu na cechy jakościowe buraków – bardzo istotne przy przenawożeniu plantacji azotem (ograniczenie zawartości azotu alfa-aminowego).

Tomasz Czubiński
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ochrony, uprawy i nawożenia roślin

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. listopad 2024 19:45