O planowanych zmianach, związkach cen buraków ze światowymi tendencjami na rynku cukru i nadciągających chmurach nad ten, jakże ważny kierunek uprawy rozmawiamy z Rafałem Strachotą, dyrektorem Biura Zarządu Krajowego Związku Producentów Buraka Cukrowego.
Ostatnie dwa sezony należy chyba uznać za dobre dla producentów buraków cukrowych. W podsumowaniu rosnących kosztów i zmniejszających się dochodów ze zbóż i rzepaku, burak się bronił. Czemu zawdzięczaliśmy tak dobrą aurę wokół tej pracochłonnej i kosztownej uprawy?
Wpływ na to miało kilka czynników – wzrost cen cukru na rynku światowym, relatywnie wysokie koszty transportu do Europy, cały czas obowiązujące cła na cukier z państw o największym potencjale, ale przede wszystkim spadek produkcji w Europie, związany z panującą przez kilka sezonów dekoniunkturą oraz trudnościami związanymi z właściwą ochroną plantacji przed chorobami i szkodnikami (głównie ze względu na kurczącą się paletę substancj...