Zerowe albo bardzo obniżone stawki celne dla kontrahentów spoza Wspólnoty, zaaprobowane przez Komisję Europejską w ramach rynkowej reformy, to jedna z najważniejszych przyczyn spadku cen cukru w krajach unijnych. Uderza to zarówno w plantatorów buraka cukrowego jak i w producentów cukru.
Na początku 2015 r. ceny najwyższe od 6 lat
– Na początku roku 2015 ceny osiągnęły najniższy poziom od sześciu lat – podkreśla Kazimierz Kobza, dyrektor biura w Krajowym Związku Plantatorów Buraka Cukrowego i uczestnik kongresu. – W efekcie reform przeprowadzanych Komisję obniżyły się z 730 euro za tonę cukru do 404, czyli poniżej kosztów wytwarzania –dodaje.
Międzynarodowa Konfederacja Europejskich Producentów Buraka Cukrowego (CIBE) reprezentuje ponad 300 tysięcy plantatorów z 18 krajów. Dostarczają oni surowiec, z którego wywarzane jest 55% cukru produkowanego na świecie. Sektor buraka cukrowego jest jedynym z sektorów produkcyjnych w Unii, który zasila ze środków własnych budżet ogólny Unii za pośrednictwem rocznej opłaty, wyjaśnia Kazimierz Kobza. Wynosi ona 160 mln euro, a składają się na nią plantatorzy i producenci cukru.
Niższe ceny na pólkach sklepowych
Pozostaje faktem, że spadek cen płaconych plantatorom za buraki, a producentom za cukier zaowocował dużo niższymi cenami na półkach sklepowych.
– To krótkotrwała korzyść - uważa Kazimierz Kobza – bo szybko może być drożej, jeżeli zaczną bankrutować kolejne cukrownie i rolnicy uprawiający buraki w Unii. Plantatorzy nie będą uprawiać buraków i dokładać do interesu, cukrownie również nie będą przerabiać surowca i sprzedawać cukru poniżej swoich kosztów – zaznacza gość Polskiego Radia 24.
Zdaniem Kobzy, średnia cena za tonę cukru, pozwalająca utrzymać system produkcji w Europie, powinna wynosić 500 euro za tonę.
– Jeżeli przestaniemy produkować, to Brazylia, która jest największym eksporterem czy Tajlandia, powiedzą nam, ile ten cukier naprawdę kosztuje - przestrzega ekspert.
Warto podkreślić, że Unia Europejska począwszy już od 2007 roku, stała się jednym z największych na świecie importerów cukru netto. dk
Więcej czytaj na gospodarka.polskieradio.pl
Fot. Sierszeńska