Im dalej na południe kraju, tym lepsze plony buraków. Związane jest to z większymi opadami deszczu. W województwie dolnośląskim średnie plony korzeni wynoszą 80 t/ha. Przykład z gospodarstwa (dane z 16 września): plon 95 t/ha i polaryzacja 17,5%. Zawartość cukru w tym regionie wynosi jednak średnio około 15–16% i co ciekawe – spada w stosunku do poziomu z początku kampanii (wtedy było to 17%).
W woj. opolskim średni plon korzeni również wynosi około 80 t/ha, zawartość cukru nie przekracza 16%. W Wielkopolsce plony kształtują się na poziomie 60–70 t/ha, cukier 16–17%. Nieco niższe plony zanotowano w woj. kujawsko-pomorskim. Tam rolnicy uzyskują średnio 50–60 t/ha z zawartością cukru poniżej 16%.
Sprawdź także ceny usługowego zbioru buraków na naszym portalu.
jd
StoryEditor
Jaki plon, jaki cukier?
Kampania cukrownicza zaczyna nabierać tempa. Spływają do nas także pierwsze dane na temat plonu i polaryzacji korzeni buraków.