Gdy w drugiej połowie listopada nastepuję stopniowe ochłodzenie buraki składowane na pryzmach, a przede wszystkim te, które dostarczane są do cukrowni w drugiej połowie listopada, w grudniu i styczniu powinny zostać okryte włókniną zabezpieczającą przed mrozem i stratami masy i cukru w korzeniach. Zagwarantuje to wypłatę zwyżki ceny surowca plantatorom, którzy do zalecenia się zastosują. Z okrywania można zrezygnować, gdy temperatura powietrza przekracza +10°C.
Trzeba okrywać buraki na późne odstawy
Plantatorzy burkaów, którzy mają dostawy na tzw. późny termin powinni okrywać pryzmy z burakami. Chodzi tu nie tylko o możliwość otrzymania premii za okrywanie od cukrowni, ale także zabezpieczenie jakości surowca, który ma zostać dostarczony do zakładu. Brak okrycia pryzmy w przypadku dużych mrozów lub intensywnych opadów śniegu może spowodować uszkodzenie surowca, a cukrownia może odmówić zabrania buraków z takiej pryzmy jeżeli są pzremarzniętę i nie nadają się do przerobu.
Jak przechować buraki cukrowe w pryzmie?
Warunkiem właściwego przechowania się buraków cukrowych w pryzmach na późne dostawy, a szczególnie przewidzianych do okrycia włókniną są między innymi takie warunki, jak:
- zdrowotność korzeni (brak zgnilizn),
- minimalna ilość uszkodzeń, skaleczeń w czasie zbioru i formowania pryzmy,
- małe zanieczyszczenie korzeni ziemią,
- ogłowienie bez pozostałości liści,
- formowanie pryzm w miejscach nie narażonych na zastoiska wody.
Jak prawidłowo okryć pryzmę z burakami cukrowymi?
Do okrywania pryzm używamy włókniny. Standardowo używana włóknina ma gramaturę 110 g/m2. W przypadku silnych mrozów zalecana jest grubsza – 200 g/m2. Doświadczenie na ograniczanie strat masy i zawartości cukru dla pryzmy niezabezpieczonej i okrytej wg zaleceń obrazuje, że korzenie w pierwszym przypadku tracą 0,69 t/ha masy i 0,8% zawartości cukru. Plon przechowywany w złych warunkach, w skrajnych przypadkach to straty do 500 g plonu na 1t buraków w ciągu 24h.
Po zebraniu korzeni część z procesów fizjologicznych spowalnia lub ustaje, same zaś korzenie pozostają nadal żywe. Okrycie pryzm wpływa na optymalne oddychanie buraków podczas przechowywania, zapewnia odpowiednią wilgotność, zapobiega ich odnawianiu, oraz chroni przed przymrozkami.
Mechaniczne okrywanie pryzm buraków
Najczęściej rolnicy okrywają pryzmy ręcznie i samodzielnie włókninami, które posiadają w gospodarstwie. Potrzeba do tego zazwyczaj od 2 do 4 osób aby prawidłowo rozłożyć, nakryć i przymocować włókninę do pryzmy. Ale obecnie istnieje także możliwość mechanicznego okrywania pryzm, co sprawdza się zwłaszcza u plantatorów, którzy mają wiele hektarów buraków cukrowych i sporo pryzm do przykrycia.
W mechanicznym okrywaniu buraków specjalizują się prywatne firmy, do których kontakt rolnikom udostepniają poszczególne cukrownie. Z takich usług mogą skorzystać m. in. plantatorzy Nordzucker Polska. Poniżej film obrazujący w jaki sposób przebiega mechaniczne okrywanie pryzmy buraków cukrowych.