Z tych 2,5 mln ton prawie 2,28 mln ton cukru z buraków cukrowych wyprodukowano w Rosji, czyli o 12% więcej niż przed rokiem. Kolejne 163,7 tys. ton wyprodukowano na Białorusi (+30% niż w 2021 r.) i 1,1 tys. ton w Kazachstanie.
Zadowalające zbiory buraków cukrowych
Od początku tego sezonu produkcyjnego rosyjscy rolnicy zebrali 23,6 mln ton buraków (-9% niż przed rokiem) z powierzchni 535 tys. ha, co stanowi 52% wszystkich obsianych burakami cukrowymi gruntów. Tymczasem Białorusini zebrali dotąd 2,18 mln ton buraków cukrowych z ponad połowy obsianych obszarów, co stanowi wzrost o 17% porównując do ubiegłego roku. Kirgistan w tym roku zebrał plon 2,5 razy większy niż w 2021 roku – 234,7 tys. ton z powierzchni 4,6 tys. ha (50% zasiewów).
W bieżącym roku wskaźnik zasiewów buraków cukrowych w krajach EUG jest wyższy o 3% w porównaniu z poprzednim. Wynika to z wcześniejszego rozpoczęcia siewu w Rosji o około 10-15 dni. Do tego także dochodzi zwiększenie powierzchni zasiewów do 1027 tys. hektarów.
Według stowarzyszenia wielkość produkcji cukru buraczanego w krajach unii w nowym sezonie 2022/23 ma pozostać na niezmienionym poziomie i wynieść 6,8 mln ton, biorąc pod uwagę obecną jakość buraków cukrowych i ich zbiory.
Tymczasem, jak wynika z danych ministerstwa rolnictwa, Ukraina (nie jest członkiem EUG) w pierwszych dwóch tygodniach października zebrała 2,6 mln ton buraków cukrowych z powierzchni 54 tysięcy hektarów z 30% zasianego obszaru.
Ukraińscy producenci cukru chcą obniżonych cen gazu
Mimo szybko zmieniającej się pogody zbiór ukraińskich buraków przebiega zgodnie z planem dając plantatorom zadowalające wyniki. Natomiast producenci cukru nie mają powodów do zadowolenia – muszą powalczyć o swoją branżę przed zaostrzeniem kryzysu gazowego.
Krajowe Stowarzyszenie Producentów Cukru Ukrainy (Ukrcukor) w imieniu własnym oraz innych producentów zwróciło się do władz z prośbą o rozważenia możliwości wpisania ukraińskich cukrowni na listę konsumentów domowych. Argumentują swoją prośbę tym, że branża zapewnia stan bezpieczeństwa żywnościowego w okresie trwania kampanii cukrowniczej.
- Cukrownie przetwarzają buraki cukrowe tylko od września do grudnia, dlatego zwlekanie z rozwiązaniem poruszonych kwestii jest niedopuszczalne, gdyż prowadzi do negatywnych konsekwencji w branży cukrownictwa buraczanego i na krajowym rynku cukru – czytamy w apelu stowarzyszenia.
Według producentów w celu zapewnienia terminowego zbioru i przerobu buraków cukrowych w tym roku maksymalna dopuszczalna cena gazu dla przedsiębiorstw przemysłu cukrowniczego nie powinna być wyższa niż 30 tys. hrywien (ok. 810,90 USD) za 1 tys. m3.
Oprac mkh na podst. Ministerstwo Polityki Rolnej i Żywnościowej Ukrainy, Soyuzsahar, Ukrsugar
Fot. Sierszeńska