Badanie surowców
Nordzucker, jeden z największych producentów cukru na świecie, drugi co do wielkości producent w Europie, w Polsce prowadzi swoją działalność poprzez spółkę Nordzucker Polska S.A. z dwoma zakładami produkcyjnymi: w Opalenicy (woj. wielkopolskie) i tam też mieści się siedziba polskiego oddziału firmy oraz w Chełmży (woj. kujawsko-pomorskie).
Przy każdej z cukrowni działa laboratorium surowcowe, prowadzące kontrolę i nadzór nad jakością dostarczanych przez rolników buraków cukrowych.
Akredytacja PCA potwierdzająca jakość
Krajową jednostką akredytującą, która jest upoważniona do akredytacji laboratoriów jest Polskie Centrum Akredytacji. Otrzymana od PCA akredytacja oznacza, że jednostka kontrolująca jakość pracuje na najwyższym poziomie i została dokładnie zweryfikowana przez zespół niezależnych ekspertów, opierających kontrolę na zgodności funkcjonowania laboratoriów z kryteriami zawartymi w normie ISO 17025.
– Uzyskanie akredytacji to formalne potwierdzenie kompetencji naszych laboratoriów do wykonywania badań w obszarze oceny surowca. Zależy nam na budowaniu i umacnianiu zaufania na każdym etapie. Akredytacja wspiera ten cel, bowiem jest obiektywnym i niezależnym dowodem na to, że laboratoria Nordzucker Polska działają zgodnie z najlepszą praktyką i dają plantatorom jeszcze większą pewność – mówi Natalia Mioduszewska, dyrektor ds. surowcowych w spółce Nordzucker Polska.
al na podst. Nordzucker Polska S.A.
fot. firmowe