Rafinerie cukru trzcinowego (8 przedsiębiorstw) skupione są głównie na południu, w stanach Teksas, Luizjana i Floryda. Natomiast cukrownie "buraczane" to domena północy, szczególnie tzw. środkowego zachodu. Są one zlokalizowane w stanach Michigan, Minnesota, Północna Dakota, Montana, Wyoming, Nebrska, Idaho i Kolorado. Wokół tych cukrowni skupia się oczywiście uprawa buraka. Jednak plantacje położone bywają także w stanach sąsiednich do wyżej wymienionych.
Co ciekawe za przerób buraka odpowiadają cukrownie których właścicielami są sami farmerzy, a zakłady te mają status spółdzielni (7 spółdzielni, 21 cukrowni, ok. 3,5 tys. farmerów). Plantator musi zasiać odpowiednią, zgodną z zapotrzebowaniem spółdzielni powierzchnię buraka i dostarczyć określoną ilość korzeni, aby zapewnić odpowiednią ilość surowca i utrzymać rentowność przedsiębiorstwa. W porównaniu do hodowców trzciny cukrowej liczba plantatorów buraka jest 5-krotnie większa, gd...