
Trwający rok gospodarczy 2013/2014 jest czwartym kolejnym, kiedy produkcja cukru na świecie będzie większa niż jego spożycie. Z danych statystycznych wynika, że nadwyżka będzie o połowę mniejsza niż przed rokiem i wyniesie około 5,4 mln ton (w 2012/2013 r. było to 9,9 mln ton). W tym sezonie w UE produkcja cukru będzie niższa niż w ubiegłym i wyniesie 16 mln ton (rok wcześnie (17,2 mln ton). Najbardziej stracą na tym Niemcy (produkcja zmniejszy się o 20%) w wyniku niższych plonów cukru przy gorszej niż w ubiegłym sezonie pogodzie. W stanach Zjednoczonych produkcja cukru także będzie niższa gdyż wyniesie 7,7 mln ton, co jest o 4,7% gorszym wynikiem niż w roku poprzednim. Światowe spożycie zwiększy się nieznacznie, dlatego nadwyżka produkcji osiągnie rekordowy poziom 2 mln ton. Na razie trudno jest przewidywać jaki poziom osiągnie produkcja cukru w Brazylii. W Rosji produkcja nie będzie tak wysoka, jak oczekiwano, ze względu na ulewne deszcze.