Dni Buraka Cukrowego Nordzucker odbywają się naprzemiennie w okolicach cukrowni Opalenica i cukrowni Chełmża należących do koncernu. Imprezę tradycyjnie rozpoczął Jarosław Kamieniarz, prezes zarządu Nordzucker Polska. Wśród zaproszonych gości był m.in. dr Gerd Jung odpowiedzialny za doradztwo w całej grupie Nordzucker. Zwrócił on uwagę na fakt, że jeszcze dwie dekady temu plon cukru z hektara wynosił 6 t, a obecnie kształtuje się na poziomie 12 t. Wzrost wydajności, jak powiedział, sprzyja realizacji projektu 20–20–20, którego założeniem jest osiągnięcie plonu cukru 20 t/ha przez 20 plantatorów w roku 2020. Projekt został wdrożony w 2010 r. Wzrost plonu cukru ma rekompensować prawdopodobnie niższe jego ceny po zakończeniu kwotowania produkcji po 1 października 2017, kiedy to przestaną obowiązywać kwoty cukrowe i limity eksportowe.
Część demonstracyjna na poletkach obejmowała m.in. różne poziomy nawożenia azotowego (120, 180, 240 kg/ha N), różne poziomy nawożenia potasowego (120, 180, 240 kg/ha K), doświadczenia z różnymi terminami siewu, począwszy od 25 marca do 22 kwietnia oraz różnymi głębokościami siewu. Oprócz różnych kombinacji herbicydowych zaproponowanych m.in. przez Nordzucker, Bayer i Adama zaprezentowano uszkodzenia po środkach chwastobójczych. Osobne poletka prezentowały technologie siewu w mulcz z grochu, słomy i gorczycy zarówno w systemie orkowym i bezorkowym. Rolnicy mogli też przyjrzeć się systemom dokarmiania dolistnego zaproponowanym przez firmy Adob i Dr Green. Nie zabrakło także firm nasiennych prezentujących swoje odmiany.
Nordzucker jest drugą największą w Europie spółką cukrową, która w 2013 r. obchodziła jubileusz 175 lat istnienia.
Impreza, już 19 z kolei, odbyła się 24 czerwca 2015 r.
Poniżej krótka galeria zdjęć. jd
fot. Daleszyński