Ubiegły rok na pewno nie był łaskawy pod względem pogody dla uprawy buraków cukrowych. Deszcz, niskie temperatury zarówno w maju, jak i w kwietniu spowodowały opóźnienie zasiewów, a potem wpłynęły na wolny rozwój buraków. W lipcu doświadczyliśmy suszy, przede wszystkim w Wielkopolsce oraz na Kujawach. Od połowy września zagościła ponowna susza, aby w połowie października martwić się nadmiernymi opadami, które znacznie utrudniały zbiór buraków. Po 20 listopada wystąpił również mróz, który uniemożliwił pracę kombajnów buraczanych.
Koniec kampanii buraczanej Pfeifer & Langen Polska
Aby nie dopuścić do silnej degradacji surowca, buraki cukrowe, które zostały wykopane w grudniu, musiały być jak najszybciej przerobione. W takiej sytuacji dużym wyzwaniem dla plantatorów buraka, a także dla służb surowcowych była logistyka. Jak zaznacza Pfeifer & Langen Polska, szczęśliwie wszystkie buraki zostały przerobione i kampania buraczana zakończyła się 21 stycznia 2024 roku.
W minionym sezonie plantatorzy Pfeifer & Langen osiągnęli zróżnicowane poziomy plonów, a także buraki o różnej jakości. Plon wahał się do 35 do 111 ton z hektara. Plantatorzy, którzy wykorzystali nowoczesne metody uprawy i korzystali z programów doradczych www.liz.pl, uzyskali plony powyżej 90 t/ha.
– Zależy nam, by wszystkie plantacje osiągały wysoki plon, by sprawdzone metody uprawy, nawożenia i ochrony roślin były stosowane we wszystkich gospodarstwach. Dlatego nasi doradcy surowcowi służą wsparciem plantatorom przez cały rok – mówi Mirosław Paluch.
Zalecenia uprawowe w buraku cukrowym
Pfeifer & Langen zaleca swoim plantatorom wykonanie siewu w mulcz lub uprawę pasową. Oba te zabiegi pozytywnie wpływają na retencję wody w glebie, a także redukują ryzyko erozji wietrznej.
– Regularnie analizujemy dane i widzimy wyraźną zbieżność – tam, gdzie stosowane są nowoczesne metody agrotechniczne, tam plony i polaryzacja są wyższe – mówi Mirosław Paluch. – Skuteczność tych metod widzimy zarówno w krótkiej, jak i długiej perspektywie. Konsumenci cukru przywiązują coraz większą wagę do produkcji żywności zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju – dodaje.
W ubiegłej kampanii dużą trudnością dla plantatorów okazały się zarówno zbiór, jak i ich przechowywanie. Buraki przemrożone i odtajałe powodują problemy w czasie ich przerobu, a to wpływa na wzrost kosztów produkcji cukru.
– Plantatorzy, którzy wykonali zbiór w warunkach, które umożliwiły usypanie pryzm z suchych lub umiarkowanie wilgotnych buraków i wykonali staranne okrycie ich włókniną, dostarczyli jakościowo dobry surowiec również w ostatniej fazie kampanii - mówi Mirosław Paluch. Niestety nie na wszystkich plantacjach zbiór i przechowywanie przebiegało w ten sposób. – Aby zapobiec dużemu pogorszeniu jakości buraków wykopanych po mrozach przyspieszyliśmy ich dostawy i przerób. To spowodowało przesunięcie terminów odbioru buraków z innych gospodarstw – dodaje dyrektor.
– Burak cukrowy w ostatnich latach przynosi najbardziej stabilne i wysokie dochody wśród podstawowych roślin rolniczych uprawianych w Polsce – przypomina Mirosław Paluch.
W lutym i w marcu służby surowcowe Pfeifer & Langen Polska przeprowadzą serię spotkań z plantatorami, podczas których wspólnie z nimi podsumują kampanię 2023.
Bernat Patrycja
na podst. Pfeifer&Langen