Jak poinformowała KGS, nowy rekord w produkcji cukru był pierwszym w historii zakładu, wynoszącym ponad 1 mln t cukru.
– Pobicie własnego rekordu produkcyjnego było możliwe dzięki zaangażowaniu plantatorów i pracowników naszej spółki oraz systematycznej realizacji inwestycji i zadań remontowych w poszczególnych cukrowniach. Zbiór buraków oraz ich odbiór przebiegał w optymalnych warunkach pogodowych, co pozwoliło na sprawne przeprowadzenie kampanii – skomentował Prezes Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A. Marek Zagórski.
Zobacz także: Ogromny potencjał biometanu w sektorze cukrowniczym
Kampania cukrownicza 2024/2025
W KGS kampania cukrownicza 2024/2025 trwała średnio 122 dni i była nieco dłuższa od ubiegłorocznej. Uczestniczyło w niej 13,3 tys. plantatorów, średni plon przekroczył 63,5 t/ha i był wyższy od ubiegłorocznego o 1,6 t.
Z relacji KGS wynika, że skup buraków w cukrowniach Kluczewo i Nakło wystartował stosunkowo szybko, bo już 26 sierpnia 2024 r. Już 4 dni później pracę rozpoczęły cukrownie w Dobrzelinie, Kruszwicy i Malborku. Następnie 2 września w Krasnymstawie oraz 3 września w Werbkowicach. 9 stycznia 2025 r. w cukrowniach w Dobrzelinie i Kruszwicy nastąpił finał kampanii cukrowniczej.
Ile cukru wyprodukowano?
W minionej kampanii cukrowniczej, cukrownie KGS-u wyprodukowały następujące ilości cukru:
- Cukrownia Dobrzelin: 106 tys. t, przetwarzając o 231 tys. t buraków więcej niż przed rokiem i zwiększając produkcję o 26 tys. t,
- Cukrownia Kluczewo: 189 tys. t, przetwarzając dodatkowe 233 tys. t buraków i zwiększając produkcję o 50 tys. t,
- Cukrownia Krasnystaw: 176 tys. t, przetwarzając o 10 tys. t buraków mniej niż przed rokiem i produkując o 6 tys. t cukru mniej,
- Cukrownia Kruszwica: 227 tys. t, przetwarzając o 214 tys. t buraków więcej niż przed rokiem i zwiększając produkcję o 27 tys. t,
- Cukrownia Malbork: 152 tys. t, przerabiając 10 tys. t buraków więcej niż w poprzednim sezonie i zwiększając produkcję o 7 tys. t,
- Cukrownia Nakło: 147 tys. t, zwiększając produkcję o 22 tys. t w stosunku do poprzedniego roku, przerabiając dodatkowe 56 tys. t,
- Cukrownia Werbkowice: ok. 159 tys. t, zmniejszając produkcję o jedyne 4 tys. t po nieznacznym spadku przerobu buraków o 43 tys. t.
Jak poinformował KGS, spółka w kampanii 2024/2025 przerobiła niemal 8 mln t buraków cukrowych, co dało wynik lepszy o 692 tys. t i umożliwiło wyprodukowanie rekordowych 1,15 mln t cukru, co dało wynik o 122 tys. t wyższy niż w poprzednim sezonie.
– “Polski Cukier” pozostaje filarem działalności Krajowej Grupy Spożywczej S.A, która jest właścicielem siedmiu cukrowni. Wszystkie odpowiadają za znaczną część krajowej produkcji cukru – ok. 40 procent. Spółka może się też pochwalić największym skupem buraków cukrowych w Polsce. Krajowa Grupa Spożywcza S.A. konsekwentnie realizuje w ten sposób misję wspierania polskiego rolnictwa, zapewniając stabilność kontraktacji surowca oraz najwyższe standardy w procesach produkcyjnych – podsumowuje KGS.
Ile KGS płaci za buraki?
W sezonie 2024/2025 KGS płaciła dostawcom za tonę buraków 46,5 euro, natomiast w kolejnym sezonie stawka będzie niższa o 13 euro i do 7 października 2024 r. wynosiła 33,5 euro/t.
Oprac. Justyna Czupryniak-Paluszkiewicz
Źródło: KGS