Zbiór buraków cukrowych jest nierozerwalnie związany z ich ogławianiem. Źle ustawiony kombajn obcina korzenie zbyt nisko lub za wysoko. W każdym z tych przypadków oznacza to straty. Korzeń obcięty krzywo, zbyt nisko (przegłowiony) pozostawia w polu cenną pod względem zawartości cukru część surowca. Jest to 10–20% masy plonu przy obniżeniu strefy cięcia o 1–2 cm od linii oddzielającej liście od masy korzenia. Jeżeli natomiast główka buraka ma po zbiorze resztki liści (ogonki, blaszki), wzrasta procent zanieczyszczeń naliczany w trakcie odstawy towaru. Na pryzmie uwodnione i zmacerowane pozostałości są z kolei ogniskiem rozwoju procesów gnilnych.
Więcej szczegółów technicznych dotyczących odliściania buraków oraz opinie cukrowni związane ze zmianą technologii zbioru korzeni znajdziesz w wydaniu 09/2015 „top agrar Polska, od str. 100.
bie
StoryEditor
Odliścianie buraków to więcej cukru, czy zanieczyszczeń?
Od kilku sezonów można na naszych polach buraczanych obserwować zbiór korzeni techniką odliściania. Czy to więcej pozyskanego cukru, czy także wyższy procent zanieczyszczeń?