StoryEditor

Produkcja cukru zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju

Burak cukrowy to uprawa rolnicza, która produkuje najwięcej tlenu i pochłania aż 36 ton dwutlenku węgla z jednego hektara. Jak producent marki Diamant wykorzystuje niemal każdą część tej rośliny i wytwarza cukier zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju?
20.04.2024., 10:25h

- Jeden hektar uprawy buraków cukrowych pochłania rocznie 36 ton dwutlenku węgla i produkuje w tym samym czasie 26 ton tlenu, czyli najwięcej ze wszystkich rolniczych roślin uprawianych w Polsce – podaje producent cukru Diamant.

Z okazji obchodzonego od pięciu dekad Dnia Ziemi, który w tym roku przypada na 22 kwietnia, przyjrzymy się bliżej, jak wykorzystywane są niemal wszystkie części buraka cukrowego i jak jest wytwarzany cukier zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.

Zobacz także: Niepewna przyszłość buraka cukrowego - jakie będą koszty?

Burak cukrowy jest rośliną, która efektywnie wykorzystuje energię słoneczną, system korzeniowy dzięki temu, że jest bardzo rozbudowany, może pobierać składniki pokarmowe z głębszych warstw gleby, a dodatkowo korzenie wpływają pozytywnie na spulchnienie gleby i utrzymują jej żyzność. Jeżeli zastosujemy odpowiednie metody agrotechniczne, zwiększymy również bilans próchnicy, a to powoduje akumulację większej ilości CO2 w glebie.

Uprawa pasowa buraków cukrowych

- Pfeifer & Langen Polska od prawie trzech dekad promuje nowoczesne metody uprawy buraków, w tym uprawę pasową, która polega na tym, że w trakcie jednego przejazdu odpowiednim agregatem przez pole jednocześnie jest ono uprawiane, wprowadzane są odpowiednie dawki nawozów mineralnych i wysiewane są buraki. Uprawa pasowa to mniej spalin, ograniczenie erozji wietrznej i wodnej gleby oraz lepsze wykorzystanie nawozów mineralnych, a co za tym idzie, ograniczenie ryzyka zanieczyszczenia wód powierzchniowych i podziemnych – czytamy w informacji.

Maksymalne wykorzystanie surowca z buraków cukrowych

Firma Pfeifer & Langen Polska, w czasie tworzenia cukru, wykorzystuje niemal każdą cześć rośliny.

  • elementy organiczne i ziemia, wracają na pole,
  • melas, przeznaczany jest na paszę lub jako surowiec do produkcji drożdży i alkoholu,
  • wapno z oczyszczania wraca na pole,
  • na polu pozostają również liście, jako naturalny nawóz,
  • kamienie, po oczyszczaniu pola wykorzystywane są do budowy dróg,
  • wysłodki na paszę.

image

Nowoczesna uprawa to wyższe plony buraków – podsumowanie kampanii Pfeifer & Langen Polska

Produkcja cukru w sposób zrównoważony

Wytwarzanie cukru Diamant w firmie Pfeifer & Langen Polska przebiega z zachowaniem zasad zrównoważonego rozwoju.

- Firma działa wielokierunkowo - dba jednocześnie o powietrze, wodę, glebę oraz swoich sąsiadów. Sukcesywnie zmniejsza zużycie energii oraz dąży do efektywnego jej wykorzystania tak, aby straty ograniczyć do minimum. Oznacza to, że w cukrowniach stale optymalizuje wszystkie procesy, modernizuje wykorzystywane obecne urządzenia i montuje nowe - energooszczędne. Przykładem jest inwestowanie w instalowanie pomp ciepła, które pozwolą odzyskiwać tzw. ciepło odpadowe. W procesie produkcyjnym stosowane są zamknięte obiegi wodne, które wykorzystują wodę odzyskiwaną z buraków cukrowych. Pfeifer & Langen zmniejsza emisję zanieczyszczeń (dwutlenku węgla, tlenków siarki, azotu i pyłu) do atmosfery oraz emisję hałasu. Producent cukru Diamant buduje nowe i modernizuje istniejące już instalacje do oczyszczania ścieków przemysłowych oraz ogranicza ilość wytwarzanych odpadów – czytamy w informacji.

 

Bernat Patrycja

na podst. inf.pras. 

Fot: inf. pras. 

Patrycja Bernat
Autor Artykułu:Patrycja Bernat z-ca redaktora prowadzącego topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. październik 2024 23:09