- Jeden hektar uprawy buraków cukrowych pochłania rocznie 36 ton dwutlenku węgla i produkuje w tym samym czasie 26 ton tlenu, czyli najwięcej ze wszystkich rolniczych roślin uprawianych w Polsce – podaje producent cukru Diamant.
Z okazji obchodzonego od pięciu dekad Dnia Ziemi, który w tym roku przypada na 22 kwietnia, przyjrzymy się bliżej, jak wykorzystywane są niemal wszystkie części buraka cukrowego i jak jest wytwarzany cukier zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.
Zobacz także: Niepewna przyszłość buraka cukrowego - jakie będą koszty?
Burak cukrowy jest rośliną, która efektywnie wykorzystuje energię słoneczną, system korzeniowy dzięki temu, że jest bardzo rozbudowany, może pobierać składniki pokarmowe z głębszych warstw gleby, a dodatkowo korzenie wpływają pozytywnie na spulchnienie gleby i utrzymują jej żyzność. Jeżeli zastosujemy odpowiednie metody agrotechniczne, zwiększymy również bilans próchnicy, a to powoduje akumulację większej ilości CO2 w glebie.
Uprawa pasowa buraków cukrowych
- Pfeifer & Langen Polska od prawie trzech dekad promuje nowoczesne metody uprawy buraków, w tym uprawę pasową, która polega na tym, że w trakcie jednego przejazdu odpowiednim agregatem przez pole jednocześnie jest ono uprawiane, wprowadzane są odpowiednie dawki nawozów mineralnych i wysiewane są buraki. Uprawa pasowa to mniej spalin, ograniczenie erozji wietrznej i wodnej gleby oraz lepsze wykorzystanie nawozów mineralnych, a co za tym idzie, ograniczenie ryzyka zanieczyszczenia wód powierzchniowych i podziemnych – czytamy w informacji.
Maksymalne wykorzystanie surowca z buraków cukrowych
Firma Pfeifer & Langen Polska, w czasie tworzenia cukru, wykorzystuje niemal każdą cześć rośliny.
- elementy organiczne i ziemia, wracają na pole,
- melas, przeznaczany jest na paszę lub jako surowiec do produkcji drożdży i alkoholu,
- wapno z oczyszczania wraca na pole,
- na polu pozostają również liście, jako naturalny nawóz,
- kamienie, po oczyszczaniu pola wykorzystywane są do budowy dróg,
- wysłodki na paszę.
Produkcja cukru w sposób zrównoważony
Wytwarzanie cukru Diamant w firmie Pfeifer & Langen Polska przebiega z zachowaniem zasad zrównoważonego rozwoju.
- Firma działa wielokierunkowo - dba jednocześnie o powietrze, wodę, glebę oraz swoich sąsiadów. Sukcesywnie zmniejsza zużycie energii oraz dąży do efektywnego jej wykorzystania tak, aby straty ograniczyć do minimum. Oznacza to, że w cukrowniach stale optymalizuje wszystkie procesy, modernizuje wykorzystywane obecne urządzenia i montuje nowe - energooszczędne. Przykładem jest inwestowanie w instalowanie pomp ciepła, które pozwolą odzyskiwać tzw. ciepło odpadowe. W procesie produkcyjnym stosowane są zamknięte obiegi wodne, które wykorzystują wodę odzyskiwaną z buraków cukrowych. Pfeifer & Langen zmniejsza emisję zanieczyszczeń (dwutlenku węgla, tlenków siarki, azotu i pyłu) do atmosfery oraz emisję hałasu. Producent cukru Diamant buduje nowe i modernizuje istniejące już instalacje do oczyszczania ścieków przemysłowych oraz ogranicza ilość wytwarzanych odpadów – czytamy w informacji.
Bernat Patrycja
na podst. inf.pras.
Fot: inf. pras.