StoryEditor

Prosto z pola: Chwościk nie tylko "zjada" cukier

Pytanie Czytelnika: Czy chwościk burakowy zwiększa też straty w korzeniach?
04.09.2023., 11:09h
Ekspansja tej choroby jest także w tym sezonie bardzo duża, a patogen uważany jest za najszkodliwszy w uprawach buraka cukrowego. Uszkadzane i zasychające liście są w miarę możliwości sukcesywnie odbudowywane przez rośliny przez wykształcanie nowych, co skutkuje nienaturalnym przyrostem tzw. główki korzenia, która ma wówczas kształt wyciągniętego stożka.


Zobacz także: Opłacalność uprawy buraka cukrowego. Czy w tym roku też zyskamy?


W trakcie zbioru element ten jest usuwany przez noże ogławiaczy kombajnu, a większa utracona masa oznacza wyższe straty w plonie korzeni. Zwiększa także odsłoniętą część korzenia, przez którą mogą łatwiej przenikać do jego wnętrza grzyby chorobotwórcze oraz następuje szybszy ubytek wody, powodując przyspieszone więdnięcie i obniżenie ich wagi.
Nie jest to część zawierająca dużo cukru, ale do jego wykształcenia i rozwoju kolejnych liści rośliny zużyły ten związek, wodę i inne składniki pokarmowe oraz dużo energii, obniżając potencjał produkcyjny całej plantacji. Obejmuje on technologiczną wydajność cukru z hektara, a w ujęciu przetwórcy – z jednostki przerobionej masy korzeni, co odbije się na polaryzac...
Pozostało 13% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. grudzień 2024 15:58