StoryEditor

Rabobank prognozuje wzrost cen cukru

Holenderski Rabobank prognozuje, że ze względu na obecny rok gospodarczy 2015/16, po raz pierwszy od 5 lat należy się spodziewać globalnego deficytu produkcji cukru.
07.10.2015., 11:10h

Prognoza banku wynika z obecnego ożywienia cen, które rozpoczęło się po wieloletniej giełdowej bessie we wrześniu. Zdaniem ekspertów Rabobanku zmiana tendencji na rynku cukru wynika z mniejszej powierzchni upraw buraków cukrowych w Unii Europejskiej i Chinach, a także z deszczowej pogody w Brazylii i suszy w Indiach. Wszystkie te czynniki mają spowodować światowy deficyt produkcji cukru surowego na poziomie 4,8 mln ton. W rezultacie oczekuje się, że światowe zapasy cukru skurczą się do 22 mln ton. Zdaniem Rabobanku nie przełoży się to jednak na bardzo duże podwyżki cen cukru, bowiem te będą neutralizowane przez czynniki makroekonomiczne, takie jak osłabienie globalnej sytuacji gospodarczej i walutowej. Nie zmienia to jednak faktu, że wzrost cen cukru nastąpi, czego symptomy widać na giełdzie CBoT w Chicago. Podczas ostatniego otwarcia na giełdzie cena tony cukru na marcowych kontraktach wyniosła 268 euro/t była o 46 euro wyższa niż w sierpniu 2015 roku.
oprac. bcz na podstawie AgE

Fot. Sierszeńska

Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Dyrektor Działu Rozwoju Cyfrowego i Produktów Cyfrowych
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 13:17