
Takie są skutki uwolnienia rynku cukru w UE, do którego doszło jesienią 2017 r. Jego produkcja w Europie znacznie wzrosła z prawie 17 mln do ponad 21 mln t. Tylko w Polsce zwiększyła się o ponad 300 tys. t, do 2,3 mln t. W samej UE szacuje się nadwyżkę podaży nad wewnętrznym popytem na ponad 4 mln t.
Wzrósł eksport na rynki pozaeuropejskie, gdzie ceny są jeszcze niższe, bowiem rośnie produkcja cukru w Brazylii, światowego potentata. Jak pokazują dane IERiGŻ w ub.r. za 1 t cukru w UE oferowano od 369 do 415 euro, zaś rok wcześniej – przed uwolnieniem rynku – od 430 do 543 euro. Poza UE stawki te odpowiednio wynosiły: od 314 do 339 euro/t i od 343 do 494 rok – przed liberalizacją rynku cukru w UE.
KE szacuje, że opłacalność produkcji cukru wynosi od 404 euro/t. Rentowność branży cukrowniczej w 2017 r. wynosiła 17%, by spaś...