StoryEditor

SBR i kauczukowate buraki - jakie zagrożenia czekają na plantatorów buraka cukrowego?

Syndrom niskiej zawartości cukru SBR znany jest już w uprawie buraków już od kilku lat, ale pojawiło się nowe zagrożenie dla plantacji przenoszone przez skoczki. Burakom zagraża bakteria, czyli Candidatus Phytoplasma solani powodując tzw. kauczukowe buraki.

22.10.2024., 12:57h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Stolbur w burakach
  • SBR i kauczukowate buraki
  • Cykada trzcinowa w Polsce
  • Spadek plonów buraka przez Stolbur nawet o 50%
  • Jak walczyć z chorobami buraków cukrowych?

Stolbur w burakach

Stolbur, czyli Candidatus Phytoplasma solani, jak sugeruje nazwa bakteria ta poraża głownie rośliny psiankowate. W ubiegłym roku po raz pierwszy zaobserwowano masowe pojawienie się w burakach cukrowych oraz ziemniakach na południu Niemczech, o czym również informowała Platforma Sygnalizacji Agrofagów.

Zobacz także: Choroba SBR - Syndrom niskiej zawartości cukru teraz w uprawach cebuli!

Jak podaje N.U. Agrar, w przeszłości choroba zwykle występowała falami, które trwały około roku do dwóch, a większość problemów z nią związanych miała miejsce w Austrii, gdzie głównym wektorem był skoczek. W tym roku patogen ten uaktywnił się w Niemczech w uprawie buraka, marchwi oraz cebuli.

SBR i kauczukowate buraki

Choroby te są wywoływane przez owady odżywiające się sokiem roślin - pluskwiaki równoskrzydłe, czyli skoczki zwane też cykadami.

Skoczki wcześniej znane były z bycia nosicielem bakterii Candidatus Arsenophonus phytopathogenicus wywołującej SBR.

Jak się okazuje, Stolbur wywoływany jest teraz przez dwa różne szczepy bakterii, o czym poinformował dr Frank Brändle, fitopatolog i partner zarządzający laboratorium IdentXX:

- Przez bezkomórkową bakterię Candidatus Phytoplasma solani i inny szczep, który wcześniej był określany jako szczep 16SrXII-P spokrewniony z Phtyoplasma solani. Ten ostatni występował głównie w południowo-zachodnich Niemczech. Szczepy bakteryjne tworzą kauczukowate buraki i ziemniaki. Przetwórca buraków Pfeifer&Langen informuje o zgniliźnie końcówek buraków cukrowych w burakach kauczukowych. Choroba często występuje razem z SBR i jest wtedy trudna do odróżnienia – podaje dr Frank Brändle.

image

Nowa substancja na chwasty dwuliścienne w buraku

Radzenie sobie z tymi chorobami jest o tyle trudne, że nie mogą być hodowane w laboratorium tak jak inne patogeny, ponieważ występują tylko i wyłącznie na żywych roślinach.

W tym roku fitopatolodzy zbadali również poszczególne składniki buraka ćwikłowego: liście, łodygi, a także poziomy w górnej, środkowej i dolnej części korzenia buraka. Zauważono, że większość bakterii znajdowała się w liściach i na końcu korzenia.

Cykada trzcinowa w Polsce

W Niemczech najczęstszymi wektorami są dwa gatunki skoczków:

  • Hylalesthes obsoletus,
  • Pentastiridius leporinus.

Drugi z wymienionych skoczków nazywany cykadą trzcinową występuje również w Polsce i jest uznawany za głównego wektora bakterii zagrażających obecnie uprawom buraka cukrowego.

Spadek plonów buraka przez Stolbur nawet o 50%

Kierownik ds. uprawy buraków i nowych upraw w firmie Südzucker, Dr Vierling, poinformował, że plony buraków na obszarach gdzie zaatakował Stolbur spadły w zeszłym roku nawet o 50%.

Przetwórcy zauważają również, że choroba ta negatywnie wpływa na przechowywanie buraków.

image

Gorzka strona buraka cukrowego. Opłacalność i koszty produkcji

Jak walczyć z chorobami buraków cukrowych?

Niestety bezpośrednie zwalczanie bakterii, które odpowiadają za SBR i Stolbur nie jest możliwe, przez to, że patogen zasiedla wiązki przewodzące. Można zwalczać skoczki, ale to również jest utrudnione, ponieważ ich żywicielami jest wiele gatunków roślin, w tych również te dziko rosnące.

Można jedynie ograniczyć liczebność skoczków poprzez staranne sprzątanie resztek buraków po zakończonych zbiorach.

Nie bez znaczenia jest również zastosowanie odpowiedniego płodozmianu, tutaj warto unikać pszenicy ozimej zasianej po burakach. Warto zastąpić ją jęczmieniem jarym, który ograniczy liczbę owadów. Aby stwierdzić obecność skoczków na plantacji można użyć żółtych tablic lepowych.

Bernat Patrycja

Źródło: Agrarheute/Platforma Sygnalizacji Agrofagów

Fot: Henryk Ławiński archiwum top agrar Polska

Patrycja Bernat
Autor Artykułu:Patrycja Bernat z-ca redaktora prowadzącego topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. październik 2024 16:32