Spadek produkcji cukru
W tym roku niemieccy producenci buraka cukrowego spodziewają się spadku w produkcji cukru o około 6%. Zamiast spodziewanych 4 650 000 ton cukru, WVZ obniżyła szacunki o około 300 tys. ton do wartości 4 643 702 ton (dane z 30.10.2024 r.) Tak ogromne spadki spowodowane są obecnością skoczka trzcinowego, o którym więcej pisaliśmy TUTAJ: Skoczki atakują! Buraki i ziemniaki zagrożone podwójną infekcją
Skoczek przenosi dwie choroby:
- Stolbur (potocznie nazywany chorobą buraka kauczukowego
- SBR (Syndrom-Bassessa-Richessa, zespół niskiej zawartości cukru)
W komunikacie prasowym Niemieckiego Stowarzyszenia Cukrowników (WVZ), prezes dr Stefan Streng wyraża zaniepokojenie obecną sytuacją: "Skoczek z trzciny jest największym wyzwaniem w uprawie roślin, z którym będziemy musieli się zmierzyć w nadchodzących latach" - podaje portal agrarheute.
Jakie rozwiązania na szkodnika w burakach?
Rozwiązaniem problemu tego szkodnika, powinno być wprowadzenie regularnych zezwoleń na awaryjne stosowanie środków owadobójczych, które są niezbędne w ochronie upraw.
Bernat Patrycja
Źródło: agrarheute
Fot: Canva