StoryEditor

„Słodka“ Europa

  Spożycie cukru w Unii Europejskiej zajmuje drugie miejsce na świecie (po Indiach). Wspólnota jest również trzecim największym na świecie (po Brazylii i Indii) producentem cukru, a także jednym z największych jego importerów.
05.08.2014., 15:08h

W latach 2008–2011 do Unii sprowadzano najwięcej na świecie cukru, ale w 2012 r. pierwsze miejsce pod tym względem zajęły Chiny. Kwoty produkcji cukru zmniejszono w Unii z 17,4 mln ton w 2005/2006 r. do 13,3 mln ton w 2009/2010 r. Kwoty produkcji izoglukozy zmniejszyły się z 800 tys. ton do 700 tys. ton.

Średnie plony cukru wzrosły z 9 t z 1 ha do ponad 11 t z 1 ha w 2012/2013 r. Od 2016/2017 r. przestają obowiązywać kwoty produkcji cukru i izoglukozy, jak również ceny minimalne buraków cukrowych. Zachowane zostały jednak pewne zasady pozwalające przeciwdziałać załamaniu rynku. Jeśli krajowe ceny spadną poniżej cen referencyjnych możliwe będzie subsydiowanie prywatnego przechowalnictwa. Zachowano dotychczasowe ceny referencyjne cukru białego (404,4 €/t) i surowego (335,2€/t).

Na skutek zmian wysokości kwot nastąpiła koncentracja produkcji cukru. Udział Francji i Niemiec w produkcji cukru w Unii wzrósł z 43% do 52%. Liczba cukrowni spadła ze 191 w 2006 r. do 108 w 2013 r. Areał uprawy cukru zmniejszył się z 2,2 mln ha w 2002/2003 r. do 1,7 mln ha w 2012/2013 r.

 

mw (na podst. Agra Europe)

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 12:35