Od dawna w branży mówiło się o tym, że w tym roku europejski gigant zamknie 5 zakładów produkcyjnych. Teraz wiadomo już o które cukrownie chodzi. Zakłady w Niemczech i we Francji będą jeszcze pracować w tym roku i zostaną zamknięte po kampanii cukrowniczej 2019/2020. Natomiast polski zakład w Strzyżowie nie zostanie już uruchomiony w tegorocznej kampanii.
Niestety, nie udało nam się dziś porozmawiać z żadną z osób z Südzucker Polska S.A. upoważnionych do udzielania mediom informacji. Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że 14. lutego koncern wysłał do wszystkich współpracujących z nim związków plantatorskich komunikat, w którym poinformował, że cukrownia w Strzyżowie nie będzie przerabiać buraków cukrowych w kampanii 2019/2020. Ma to nastąpić w ramach reorganizacji mocy przerobowych Grupy Südzucker w całej Europie. Najprawdopodobniej zobowiązania tej cukrowni, wynikające z umów plantatorskich przejmą pozostałe 4 polskie zakłady produkcyjne należące do tej spółki. Co oznacza, że buraki cukrowe będą przewożone transportem spedycyjnym na dalsze odległości.
Cukrownia w Strzyżowie (pow. Hrubieszowski, woj. lubelskie) jest najmniejszym zakładem produkcyjnym w Südzucker Polska S.A. Jej przerób dobowy wynosił w poprzednich kampaniach ok. 3 tys. ton buraków cukrowych na dobę. Dla porównania planowane do zamknięcia zakłady Grupy Südzucker we Francji przerabiają 18 i 12 tys. ton buraków na dobę.
Przypomnijmy, że na przestrzeni ostatnich lat firma przeprowadziła konsolidację 22 spółek cukrowniczych, co umożliwiło modernizację przedsiębiorstwa. Obecnie Südzucker Polska S.A. produkuje cukier w 5 cukrowniach: Cerekiew, Ropczyce, Strzelin, Świdnica i Strzyżów. Ta ostatnia – jak pisaliśmy wyżej – będzie w tym roku zamknięta.
Aktualizacja 15.02.2019 godz. 17:00
Otrzymaliśmy od Südzucker Polska S.A. potwierdzenie informacji o rozpoczęciu przygotowań do wygaszenia produkcji w Zakładzie Produkcyjnym Cukrownia „Strzyżów”,znajdującym się w województwie lubelskim po kampanii 2018/19.
"Krok ten podyktowany został pogarszającymi się warunkami na rynku cukru, będącymi wynikiem zniesienia limitów produkcyjnych przez UE pod koniec września 2017r. Zniesienie kwot produkcyjnych doprowadziło do chaosu na rynku i znacznego spadku cen. Z racji swojego położenia, będąc przy samej granicy kraju i w bliskim sąsiedztwie większego konkurenta, Cukrownia Strzyżów nie jest w stanie pozyskać ilości buraków pozwalających na prowadzenie dostatecznie długich, opłacalnych kampani. W konsekwencji nie ma perspektyw, by w dłuższym okresie prowadzić rentową produkcję cukru" - czytamy w komunikacie.
Fot. Südzucker Polska
StoryEditor
Südzucker zamyka cukrownie w Niemczech, Francji i w Polsce
Wczoraj gruchnęła wiadomość, że największy producent cukru w Europie zamyka dwie cukrownie w Niemczech i kolejne dwie we Francji. Dziś pojawiła się kolejna informacja, tym razem o zamknięciu jednego z 5 polskich zakładów – cukrowni w Strzyżowie.