StoryEditor

Sypie się cena cukru

Cukier buraczany nadal tanieje. W ostatnim tygodniu na giełdzie w Londynie cukier biały potaniał o 4,4% do 348 USD/t. W Nowym Jorku cukier surowy stracił jeszcze więcej, taniejąc o 8,7% do 250,9 USD/t.
31.07.2015., 09:07h

W skali roku notowania były niższe o odpowiednio 22,2% i 32,9%. Głównymi powodami ostatnich przecen są słabnący real brazylijski, dobre wyniki w kampanii cukrowniczej w Brazylii i wysoka podaż cukru na świecie.

Cukrownicza branża komentuje ostatnio także inne wydarzenie. Chodzi o to, że Komisja Europejska zezwoliła na zakup przez Cargill niemieckiego oddziału Archer Daniels Midland Co’s (ADM). KE badała, czy przejęcie warte 440 mln dolarów nie wpłynie negatywnie na konkurencję na niemieckim i unijnym rynku kakao i czekolady. Fuzja dostała zielone światło, ale KE postawiła jeden warunek – fabryka czekolady ADM w Mannheim nie może być kupiona przez Cargill. Pełne przejęcie wpłynęłoby zdaniem KE negatywnie na ceny czekolady, zwłaszcza dla małych i średnich kontrahentów w Niemczech. KE uznała jednocześnie, że ze względu na silniejszą niż w Niemczech pozycję szwajcarskiego koncernu Barry Callebaut (największy na święcie producent czekolady) w Belgii, Francji i Wielkiej Brytanii sprzedaż czekoladowego oddziału ADM nie budzi obaw o zachwianie konkurencyjności w sektorze wyrobów czekoladowych.

Na podst. FAPA opr. pł

Fot. Sierszeńska

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 23:33