We wrześniu i październiku ub.r. notowania pszenicy i kukurydzy biły rekordy, podobnie wysokie stawki płacono za rzepak. Cukrownie nie miały wyjścia i musiały podnieść stawki, by zabezpieczyć areał pod surowiec. Na szczęście sprzyjała temu też koniunktura na cukier. W Unii Europejskiej ceny cukru w detalu od sierpnia 2021 do marca 2023 r. wzrosły o 61%.
Ceny cukru wystrzeliły - ponad 800 €/t na wiosnę 2023 r.
Na giełdach światowych ceny cukru zaczęły wyraźnie rosnąć dopiero na przełomie roku 2022/23, ustanawiając kolejne rekordy. Średnie notowania cukru białego w UE wzrosły z około 400 €/t pod koniec 2021 r. do ponad 800 €/t na wiosnę 2023 r. Ceny europejskiego cukru białego wyraźnie przewyższyły ceny na rynkach światowych, gdzie cena cukru białego na londyńskiej giełdzie wynosi równowartość 620 €/t, a cena cukru surowego w Nowym Jorku nieco poniżej 550 €/t.
Spadła globalna podaż cukru z jednej strony na skutek pandemii, a z drugiej z powodu suszy stopniały zapasy. Z kolei agresja Rosji na Ukrainę wywindowała ceny energii, co pociągnęło za sobą koszty produkcji. Cena cukru wpływa na ceny buraków....