Kampania sokowa potrwa około 35 dni i zakończy się pod koniec marca. W kampanii 2019/2020 Cukrownia Werbkowice wyprodukowała 135 000 ton cukru, łącznie z cukrem odłożonym w soku gęstym. Z kolei produkcja cukru z soku gęstego szacowana jest na około 36 000 ton.
Kampania sokowa to przerób soku gęstego z buraków na cukier. Produkcja cukru z soku gęstego, wytworzonego wcześniej i przechowywanego w specjalnych zbiornikach, to metoda, która pozwala na zwiększenie możliwości przerobowych zakładów, a tym samym skrócenie czasu przerobu buraków w trudnych warunkach jesienno–zimowej kampanii buraczanej.
Podczas inauguracji Sekretarz Stanu Artur Soboń rozpoczął kampanię sokową uruchomieniem wirówki cukrzycy pierwszej.
- Okres od września do zakończenia kampanii to był trudny czas ze względu na szkodniki i warunki pogodowe, ale rolnicy potrafią sobie z tym radzić - podkreślił Soboń. Ponadto Minister docenił też profesjonalizm plantatorów buraka cukrowego, którzy pomimo niesprzyjających warunków z roku na rok osiągają coraz lepsze wyniki.
W wydarzeniu udział wzięli również: Starosta Powiatu Hrubieszowskiego Maryla Symczuk, Wójt Gminy Werbkowice Agnieszka Skubis-Rafalska oraz Zarząd Krajowej Spółki Cukrowej S.A. Podczas tego spotkania zapoznali się oni z procesem produkcyjnym cukru, odwiedzając m.in: sterownię główną, wirownię, pakownie, nowy terminal załadunku cukru w cysterny kolejowe (otwarty w lutym 2020), innowacyjny projekt - suszarnię niskotemperaturową oraz zbiorniki soku gęstego.
- Kampanie sokowe w KSC S.A. prowadzimy od trzech lat. Ten proces pozwala nam na usprawnienie logistyki i obniżenie kosztów produkcji - mówił podczas inauguracji Prezes Zarządu Krajowej Spółki Cukrowej Krzysztof Kowa.
W KSC S.A. kampania sokowa prowadzona jest w trzech Cukrowniach: Werbkowice, Kruszwica i Nakło.
Źródło i fot.: KSC S.A.
StoryEditor
W Werbkowicach wystartowała kampania sokowa
27 lutego w należącej do KSC S.A. Cukrowni Werbkowice została uroczyście zainaugurowana kampania sokowa. Jest to 57. kampania cukrownicza i 3. kampania sokowa od czasu uruchomienia Zakładu.