![Fot. Sierszeńska](https://static.topagrar.pl/images/2024/04/05/o_489836_1280.webp)
Kampania sokowa to przerób soku gęstego z buraków na cukier. Produkcja cukru z soku gęstego, wytworzonego wcześniej i przechowywanego w specjalnych zbiornikach, to metoda, która pozwala na zwiększenie możliwości przerobowych zakładów, a tym samym skrócenie czasu przerobu buraków w trudnych warunkach jesienno–zimowej kampanii buraczanej.
Podczas inauguracji Sekretarz Stanu Artur Soboń rozpoczął kampanię sokową uruchomieniem wirówki cukrzycy pierwszej.
- Okres od września do zakończenia kampanii to był trudny czas ze względu na szkodniki i warunki pogodowe, ale rolnicy potrafią sobie z tym radzić - podkreślił Soboń. Ponadto Minister docenił też profesjonalizm plantatorów buraka cukrowego, którzy pomimo niesprzyjających warunków z roku na rok osiągają coraz lepsze wyniki.
W wydarzeniu udział wzięli również: Starosta Powiatu Hrubieszowskiego Maryla Symczuk, Wójt Gminy Werbkowice Agnieszka Skubis-Rafalska oraz Zarząd Krajowej Spółki Cukrowej S.A. Podczas tego spotkania zapoznali się oni z procesem produkcyjnym cukru, odwiedzając m.in: sterownię główną, wirownię, pakownie, nowy terminal załadunku cukru w cysterny kolejowe (otwarty w lutym 2020), innowacyjny projekt - suszarnię niskotemperaturową oraz zbiorniki soku gęstego.
- Kampanie sokowe w KSC S.A. prowadzimy od trzech lat. Ten proces pozwala nam na usprawnienie logistyki i obniżenie kosztów produkcji - mówił podczas inauguracji Prezes Zarządu Krajowej Spółki Cukrowej Krzysztof Kowa.
W KSC S.A. kampania sokowa prowadzona jest w trzech Cukrowniach: Werbkowice, Kruszwica i Nakło.
Źródło i fot.: KSC S.A.