Indyjskie cukrowanie wyprodukowały 14,87 mln ton cukru w okresie od 1 października 2023 do 15 stycznia 2024. Jest to spadek o 7% w porównaniu do analogicznego okresu 2022/2023.
Jest to spowodowane niższą produkcja w kluczowych stanach jak: Maharasztra i Karnataka.
Zobacz także: Komisja Europejska pod presją. Jednak ograniczą import z Ukrainy?
Produkcja cukru w Maharasztrze spadła do poziomu 5,1 mln ton, gdzie wcześniejszy wynik wynosił 6,09 mln ton. Produkcja cukru w Karnatace spadła aż o 12,7%, do poziomu 3,1 mln ton. Taką informację podała Krajowa Federacja Spółdzielczych Cukrowni.
Wzrost produkcji cukru
W innych obszarach produkcja cukru jednak wzrosła. Na północy Indii w Uttar Pradesh produkcja cukru wzrosła o 14,8% do wyniku 4,61 mln ton.
Cukier na etanol
Indie zdecydowały się także przeznaczyć około 1,7 mln ton cukru do produkcji etanolu, ponieważ New Delhi dąży do zmniejszenia zakłóceń na rynku biopaliw.
Zakaz eksportu cukru
Okazać się może również w najbliższej przyszłości, że Indie prawdopodobnie wprowadzą zakaz eksportu cukru, który miałby obowiązywać do 2026 roku.
Bernat Patrycja
Źródło: ukragroconsult
Fot: Canva