StoryEditor

Wyjątkowo niska polaryzacja. Podsumowanie kampanii cukrowniczej 2020/2021

Produkcja cukru w kampanii 2020/2021 wyniosła 1 mln 987 tys. ton cukru i odznaczyła się wyjątkowo niską polaryzacją, wynoszącą 15,53 proc. Średni plon buraków z ha wyniósł 59,46 ton – poinformował Michał Gawryszczak, Dyrektor Związku Producentów Cukru.
21.02.2021., 12:02h
Kampania cukrownicza 2020/2021 rozpoczęła się 31 sierpnia 2020 roku w cukrowni Miejska Górka, należącej do Pfeifer & Langen Polska. Natomiast jej zakończenie miało miejsce 21 stycznia 2021 roku w cukrowni w Cerekwi, należącej do Sudzucker Polska. Średni czas trwania kampanii u wszystkich czterech producentów wyniósł prawie 118 dni, co jest wynikiem większym od zeszłorocznego o 9 dni. Plony w omawianej kampanii wyniosły średnio 59,46 ton z hektara. 

Więcej buraków


Jak informuje Michał Gawryszczak, Dyrektor Związku Producentów Cukru, w zakończonej niedawno kampanii producenci cukru podpisali umowy na uprawę  i dostawę buraków cukrowych z 29 306 rolnikami, od których zakupili 14 mln 945 tys. ton buraków. Jest to wynik zdecydowanie lepszy niż zeszłoroczny, kiedy przerobiono 13 mln 834 tys. ton buraków. Obszar upraw był także większy, bo wyniósł 251 tys. ha ha w porównaniu do 241 tys. ha w zeszłym roku. 

- Od dłuższego czasu obserwujemy tendencję zwiększania średniej powierzchni upraw buraka cukrowego, która w tym roku wyniosła 8,57 ha – rok temu 8,44 ha, dwa lata temu 7,75 ha – wyjaśnia Gawryszczak.

Niska zawartość cukru


Produkcja cukru w kampanii 2020/2021 wyniosła 1 mln 987 tys. ton cukru, co jest wynikiem nieco gorszym do zeszłorocznego, kiedy wyprodukowano 2 mln 065 tys. ton cukru. Niestety tegoroczna produkcja odznaczyła się wyjątkowo niską polaryzacją, wynoszącą 15,53 proc. A przypomnijmy, że średnia z dziesięciu ostatnich lat wynosi 17,25 proc.

KAMPANIA 2020/2021

P1

Skup buraków (t)

14 945 945,91

P2

Przerób buraków (t)

14 945 945,91

P3

Plon buraków (t/ha)

59,46

P4

Obszar uprawy (ha)

251 348,63

P5

Liczba plantatorów

29 306

P6

Średnia wielkość uprawy (ha)

8,57

P7

Produkcja cukru (t)

1 987 127,04

P8

Polaryzacja (%)

15,53

P9

Wydatek cukru (%)

13,44

P10

Biologiczny plon cukru (t/ha)

9,18

P11

Rzeczywisty plon cukru (t/ha)

8,45

P12

Rozpoczęcie kampanii (data + cukrownia)

31.08.2020 Miejska Górka

P13

Zakończenie kampanii (data + cukrownia)

21.01.2021 Cerekiew

P14

Średnia długość kampanii (dni)

117,6

P15

Średni przerób buraków (t/dobę)

127 091,38

P16

Średni przerób na 1 cukrownię (t/dobę)

7 475,96

P17

Liczba cukrowni aktywnych

17

Trudne warunki pogodowe i szkodniki


W minionym roku pogoda umożliwiła plantatorom buraka dość wczesne prac polowych. Suchy, ale chłodny marzec nie powodował większych zakłóceń. 

- Generalnie wschody były opóźnione, a początkowy rozwój buraków ograniczony. Na wielu polach nasiona leżały w przesuszonej glebie w oczekiwaniu na deszcz, który pojawił się dopiero w maju. Dodatkowo przesuszona ziemia i silne wiatry wywoływały w rejonach o lżejszych glebach silne burze piaskowe, które wywiewały nasiona i niszczyły wschodzące młode rośliny na plantacjach – zaznacza Gawryszczak.

Kwiecień był cieplejszy, ale nadal suchy. Zahamowało to wschody i wzrost buraków. W maju ilości opadów były zróżnicowane w rejonach. W obszarach, gdzie były one intensywne, sprzyjały rozwojowi chorób korzeni, czego efektem często było silne porażenie korzeni przez zgnilizny. Ponowne zasiewy były spowodowane erozją wietrzną, żerowaniem szarka komośnika, zaskorupieniem gleby, przymrozkami, uszkodzeniami powodowanymi przez myszy i ptaki oraz były wynikiem działania herbicydów.

- Wzmożona aktywność szkodników wiosną (szarka komośnika, pchełki burakowej, mszyc) wymagała na części plantacji zwiększonej w stosunku do lat ubiegłych ochrony insektycydowej, zwłaszcza na wschodzie kraju. W drugiej połowie czerwca rozpoczęły się naloty skośnika buraczaka - informuje Gawryszczak.

Z kolei ciepło i nadmierne uwilgotnienie w czerwcu spowodowały wyższe nasilenie chorób liści jak i korzeni. Najwcześniej i najsilniej wystąpiło porażenie chwościkiem burakowym, które z czasem objęło większość upraw buraka cukrowego w kraju.  

ksz, oprac.na podst. ZPC
Kamila Szałaj
Autor Artykułu:Kamila Szałaj Redaktorka portalu tygodnik-rolniczy.pl i Tygodnika Poradnika Rolniczego. Kamila Szałaj jest ekspertką z zakresu polityki rolnej w Polsce oraz rynków rolnych. Specjalizuje się także w kwestii dopłat bezpośrednich i dotacji dla rolnictwa. Podejmuje też tematy dotyczące bezpieczeństwa w rolnictwie oraz interwencji w obronie rolników. Zdobyła 1. miejsce w ogólnopolskim konkursie KRUS „W rolnictwie można pracować bezpieczniej”. W 2018 roku odznaczona przez ministra rolnictwa medalem Zasłużony dla Rolnictwa.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 21:02