W przypadku chwościka minimalna temperatura wymagana do sprawnego rozprzestrzeniania się choroby wynosi 17oC (optymalna to 25–27oC). Podczas deszczu zarodniki konidialne znajdujące się na resztkach w glebie są rozprzestrzeniane na sąsiadujące rośliny, co w kilka dni może doprowadzić do opanowania przez chorobę sporych obszarów plantacji. Zjawisko to zachodzi intensywniej na polach, na których przerwa w uprawie buraka była krótsza i tam, gdzie stosuje się uproszczenia w uprawie (gorszy rozkład resztek).
Czym zwalczymy chwościka?
Do zwalczania choroby możemy zastosować jedną z przykładowych substancji czynnych:- difenokonazol,
- tetrakonazol,
- epoksykonazol,
- mankozeb,
- tiofanat metylowy,
- tebukonazol,
- pikoksystrobina.
Sprawdź dostępne preparaty do zwalczania chwościka w naszej bazie danych.
Oceń konieczność zabiegu
Dla chwościka nie mamy wyznaczonych progów szkodliwości. są dostępne jedynie wytyczne odnośnie do jego zwalczania. Ochronę chemiczną należy przeprowadzić, jeśli objawy choroby stwierdzi się:- do 5 sierpnia – nie więcej niż na 5% roślin,
- między 5 a 15 sierpnia – na około 15% roślin,
- od 15 sierpnia do pierwszej dekady września – na 45% roślin.
A jak ocenić stopień porażenia? Wykonuje się to na 100 roślinach w 4 punktach plantacji po 25 roślin w każdym (po 5 kolejnych roślin w rzędzie w 5 sąsiadujących ze sobą rzędach – wg „Metodyki integrowanej ochrony buraka”).
jd, fot. Procam