StoryEditor

Zasypani cukrem, zawaleni kryształami

Rynek światowy jest przeładowany cukrem. Do tego dochodzi przesądzona likwidacja kwot cukrowych.  Czy burak cukrowy ma jeszcze szansę?
23.10.2015., 20:10h

Światowe ceny cukru są niskie i wynoszą poniżej 400 USD/t cukru białego, czyli ok. połowę tego, co na przełomie lat 2010–2011. Wprawdzie w październiku pojawiły się niewielkie odbicia cenowe, ale Bernard Conzen, prezes Europejskiej Federacji Plantatorów Buraka Cukrowego (CIBE) w wywiadzie dla „top agrar Polska” w numerze 11/2015 nie pozostawia żadnych złudzeń: obecnie rynek światowy jest przeładowany cukrem. Zapchane są magazyny głównych światowych importerów, jednocześnie pojawia się mocna presja ze strony innych konkurentów UE, jakimi są Brazylia czy Tajlandia. Najwcześniejszego odbicia cenowego cukru można się spodziewać w ciągu następnych 2–3 lat, czyli około 2017– 2018 roku.

Uwolnienie kwotowania rynku cukru w 2017 r. zapowiada rozwinięcie jego produkcji w oparciu na burakach. Potencjał w tym zakresie ma Polska. Jednak w tej układance istotne jest też zachowanie przetwórców cukru. Przy pogorszeniu sytuacji przychodowej poszukują sposobu obniżki kosztów. Krótkowzroczne byłoby pozbywanie się plantatorów, a ma to już miejsce w kraju. Po prostu uprawa buraka musi się opłacać. Jeśli to zrozumieją przetwórnie, plantatorzy przy nich pozostaną.

Szerzej o perspektywach produkcji buraka cukrowego w numerze  11/2015 „top agrar Polska”. 

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
28. listopad 2024 02:47