StoryEditor

Zmodernizowana cukrownia w Środzie Wlkp. będzie potrzebowała 50% więcej buraków

Dwa lata trwała inwestycja w Środzie Wielkopolskiej na jaką zdecydowali się właściciele Pfeifer and Langen. Poprzedziło ją podjęcie strategii 2020 w roku 2015. Wydawać się może że dwa lata to dużo. Jednak jeżeli weźmie się pod uwagę zakres prac modernizacyjnych, to inwestycja przebiegła w błyskawicznym tempie.
31.10.2018., 11:10h
- Obecnie możemy przerabiać aż 12 tys. t buraka na dobę. Było to kolosalny skok z poziomu 7,5 tys. t buraków na dobę. Dzięki temu możemy sprawniej organizować odbiór surowca w czasie kampanii, a docelowo zwiększyć skup - powiedział dr Roman Kubiak prezes Pfeifer & Langen Polska.

Inwestycja warta była 260 mln zł. W jej ramach wybudowano nowy dyfuzor wieżowy, instalację do odzyskiwania energii cieplnej, piec wapienny oraz wybudowano potężne zbiorniki na sok gęsty. Teraz cukrowania w Środzie Wielkopolskiej jest jednym z najnowocześniejszych zakładów tego tupu w Europie. Przejawia się to m.in. obniżeniem energochłonności fabryki. Po modernizacji wynosi ona zamiast dotychczasowych 200 kWh na tonę buraka 136 kWh. Jednak to nie jedyna korzyść z unowocześnienia. Pojawiła się opcja przechowywania soku i wydłużenia pracy cukrowni.

- Możliwość przechowywania soku gęstego to w naszych warunkach nowa technologia. Mamy teraz trzy zbiorniki po 50 tys. m3 oraz dodatkowy zbiornik na melasę o pojemności 15 tys. m3 - mówił dr Kubiak. W cukrowni w Środzie Wielkopolskiej technologia produkcji cukru będzie teraz w czasie kampanii przebiegała dwutorowo. Część buraków będzie przerabiana bezpośrednio na cukier a z części proces zatrzyma się na uzyskaniu soku gęstego. Ten będzie kierowany do pobudowanych zbiorników. Po zakończeniu kampanii skupu buraków sok będzie przerabiany na cukier. Korzenie nie będę musiały być przerabiane w lutym czy później. Docelowo część soku gęstego ma tez być przerabiana przed rozpoczęciem sezonu skupu buraka na rozruchu cukrowni. Dzięki temu okres przestoju cukrowni, który był wykorzystywany na remonty skróci się do około 4 miesięcy.

W ramach modernizacji wybudowano także nowy piec wapienny. Jak zapewniają pracownicy cukrowni jest on jednym z najnowocześniejszych w Polsce. Jego produktem jest tzw. mleko wapienne (pozyskiwane ze skały wapiennej w wyniku wypalania i gaszenia wapna). Mleko wapienne wykorzystuje się w procesie oczyszczania soku z buraka.

- Staramy się dbać o środowisko. Dlatego w naszej cukrowni wybudowaliśmy nowoczesną dwustopniową oczyszczalnię ścieków. Dzięki temu woda może być bez obaw zrzucana bezpośrednio do rzeki - powiedział dr Kubiak.

Wszystkie te inwestycje sprawiają, że możliwości przerobowe cukrowni w Środzie Wielkopolskiej wzrosły niebagatelnie. 12 tys. ton buraków na dobę, po obliczeniu średniego transportu korzeni 25 t dają 480 ciężarówek, czyli przeciętnie 20 na każdą godzinę. To ogromna ilość. Z tego powodu zajęto się także modernizacją placu do składowania surowca, co jest koniecznością, aby zachować ciągłość dostaw i powodować zatorów.

Jednak to nie koniec inwestycji w Środzie. Przygotowywana jest modernizacja pakowalni i ma być wkrótce budowany pierwszy w Polsce w cukrowni w pełni zautomatyzowany magazyn wysokiego składowania. Inwestycje te są wynikiem m.in. przeniesienia do Wielkopolski pewnych działalności spółki Pfeifer & Langen. tylko tutaj maja być produkowane cukry pudry i cukry żelujące.
Jesteśmy z UE trzecim graczem w rynku cukru na świecie
- Na świecie produkowane jest około 190 mln. t cukru rocznie. Z tego 80% pochodzi z trzciny cukrowej. Jednak po Brazylii z 36 mln. t cukru i po Indiach z 32 mln. t Unia Europejska zajmuje trzecią pozycje z wynikiem około 20 mln. t cukru - powiedział członek zarządu Pfeifer & Langen Piotr Janiec. W rankingu tym Polska jest też ważnym graczem, gdyż po Francji i po Niemczech zajmuje trzecie miejsce. Janiec zauważył że zmienia się struktura konsumpcji cukru. Obecnie 63% produkowanego cukru przerabia przemysł a jedynie 37% to sprzedaż detaliczna.

Zwiększenie możliwości przerobowych cukrowni w Środzie, to także konieczność zwiększenia zatrudnienia. Obecnie pracuje tam 86 osób a jest potrzeba zwiększenia o kolejne kilkanaście. W całej Spółce członek zarządu Pfeifer & Langen Polska zatrudnionych jest około 600 pracowników. Ponadto współpracę ze spółka prowadzi około 500 przedsiębiorstw - od transportowych, przez usługi, dostawców środków do produkcji w tym rolniczej aż po obsługę prawną.

- Aby w pełni wykorzystać możliwości przerobowe zmodernizowanej cukrowni w Środzie Wielkopolskiej konieczne jest zwiększenie areału uprawianych buraków cukrowych. Współpracujemy w Polsce z około 9 tys. plantatorami, z czego w Wielkopolsce jest to 5646 rolników. Buraki do Środy skupujemy z powierzchni niespełna 30 tys. ha. Konieczne będzie zwiększenie tego areału do rekordowego dla Wielkopolski - 45 tys. ha - powiedział dr Kubiak.

Tomasz Czubiński
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ochrony, uprawy i nawożenia roślin

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 19:14