StoryEditor

Apetyt Chińczyków na meksykańskie steki wzrośnie

Meksyk zauważył, że niebawem zapotrzebowanie na wołowinę w Chinach wzrośnie w związku z wybuchem koronawirusa. Nie jest to jedyny powód zwiększenia spożycia wołowiny w Chinach...  
06.02.2020., 12:02h
W handlu międzynarodowym nie ma miejsca na sentymenty i współczucie. Gdy tylko nadarza się okazja wejścia na rynek lub zwiększenia eksportu, każdy kraj to wykorzystuje. Wcześniej wiele państw zacierało ręce na myśl o zwiększeniu eksportu wieprzowiny, ze względu na malejącą populację trzody w Chinach w wyniku epidemii wirusa afrykańskiego pomoru świń. Teraz na zwiększenie eksportu w związku z epidemią koronawirusa i niedoboru żywności w wielu chińskich prowincjach liczy Meksyk i Brazylia.

Zapotrzebowanie Chin na meksykańską wołowinę wzrośnie w tym roku nawet o 40%, częściowo ze względu na koronawirusa, ale także mniejszego spożycia wieprzowiny, ze względu na jej wysoką cenę (ASF). Meksykańska wołowina trafia przede wszystkim na rynek Stanów Zjednoczonych, a dotychczas do Chin wysyłano jedynie 4% produkcji. 

Rozprzestrzenianie się koronawirusa podsyciło obawy o bezpieczeństwo wewnętrzne żywności w Chinach. Według przypuszczeń chińczyków wirus pojawił się na bazarze w Wuhan, stolicy chińskiej prowincji Hubei, gdzie sprzedawano nielegalne towary. Liczba ofiar wzrosła do ponad 500, a kilkanaście tysięcy osób znajduje się w sz...
Pozostało 66% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
31. styczeń 2025 01:19