Ministerstwo Rolnictwa Argentyny poinformowało, że organizacje kontrolne sektora rolnego wykryły operacje eksportu mięsa prowadzone przez firmy niezarejestrowane w Jednolitym Rejestrze Operatorów Łańcucha Rolno-Przemysłowego (RUCA) .
Ujawniono działalność kilku organizacji zajmujących się eksportem mięsa i zbóż w celu uniknięcia kontroli państwa dla korzyści, co wskazuje na nieuczciwą konkurencję wobec reszty firm oraz samego kraju, co doprowadziło do poważnych strat finansowych.
Ministerstwo rolnictwa zamierza zapewnić przejrzystość handlu zagranicznego produktami rolnymi poprzez egzekwowanie obowiązujących przepisów sanitarno-handlowych, a także nadzór nad przestrzeganiem przepisów podatkowych i dewizowych.
W związku z tym działalność 15 firm eksportowych została zawieszona, a ponad 40 ton mrożonego mięsa przeznaczonego na eksport zostało objętych zakazem, nadal trwają dochodzenia w sprawie innych firm. Nie podano, które firmy zajmowały się eksportem wołowiny.
Po zakończeniu inspekcji Ministerstwo będzie kierować odpowiednie skargi do każdej agencji zgodnie ze swoimi kompetencjami, wśród których są Federalna Administracja Dochodów Publicznych (AFIP), Bank Centralny Republiki Argentyńskiej (BCRA), Customs and Financial Information Unit (FIU) – oraz do sądu.
Argentyna jest 4 co do wielkości producentem wołowiny na świecie z produkcją na poziomie 3,14 mln ton, z czego w 2020 r. wyeksportowała mięso o wartości 356,62 mln dolarów. W 2019 r. pogłowie bydła w Argentynie wyniosło 54,2 mln szt. i od kilku lat stale rośnie. Spożycie wołowiny w 2019 r. na jednego mieszkańca to 54 kg wołowiny (około 2,4 mln ton), lokalny rynek pochłania nawet 70% produkcji. Z Argentyny wołowina trafia głównie do Chin, Rosji i UE.
oprac. dkol na podst. Ministerstwo Rolnictwa Hodowli i Rybołówstwa Argentyny
Fot. poglądowe