- Zagadnienia jakie chcemy poddać dyskusji to propozycje do założeń nowej WPR, oraz szans i zagrożeń dla europejskiego rolnictwa w kontekście ewentualnej akcesji Ukrainy, transformacja sektora wołowiny w kierunku zrównoważonym ze szczególnym uwzględnieniem dobrostanu bydła, ograniczenia substancji aktywnych w leczeniu zwierząt, redukcji emisji gazów cieplarnianych oraz lepszego zarządzania jakością̨ kulinarną, ważnej roli produkcji zwierzęcej w zrównoważonej produkcji rolnej i mięsa w zrównoważonej diecie – podają organizatorzy X Beef Forum.
Uczestnictwo w Forum zapowiedzieli Janusz Wojciechowski, komisarz ds. rolnictwa oraz Czesław Siekierski, minister rolnictwa. Spotkamy tam również ekspertów branżowych, hodowców i producentów bydła oraz osoby z branży.
Szczegółowy Program X Beef Forum
08:00 - 09:00 Rejestracja uczestników
09:00 - 09:05 Przywitanie
Oficjalne przywitanie przez Jerzego Wierzbickiego Przewodniczącego Rady Sektora Wołowiny i prowadzącego Karola Bujoczka redaktora naczelnego Top Agrar.
09:05 - 09:20 Otwarcie Konferencji
Oficjalne otwarcie konferencji przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesława Siekierskiego.
09:20 - 09:35 Kluczowe Przemówienie
Wystąpienie Janusza Wojciechowskiego Komisarza ds. rolnictwa UE.
09:35 - 10:35 Przyszła WPR w kontekście akcesji Ukrainy – szanse i zagrożenia
Debata z udziałem ekspertów branżowych i polityków.
10:35 - 11:05 Przerwa
11:05 - 12:05 Prośrodowiskowe i proklimatyczne oczekiwania zmian w produkcji bydła - czy możemy nie zmniejszać emisji?
Debata z udziałem ekspertów branżowych i polityków.
12:05 - 13:20 Przerwa obiadowa
13:20 - 14:20
Czy presja na produkcję i konsumpcję wołowiny będzie rosła? Jaką przyjąć strategię dla produkcji wołowiny w UE?
Dyskusja na temat rosnącej presji na konsumentów wołowiny, dyskredytującej wołowinę w zakresie roli w diecie i względów etycznych tzn. ochrony klimatu, dobrostanu zwierząt.
14:20 - 15:20 Rola i znaczenie innowacji w zrównoważonym i opłacalnym rozwoju łańcucha wartości wołowiny
Dyskusja na temat innowacji w łańcuchu dostaw wołowiny.
15:20 - 15:50 Przerwa
15:50 - 16:50 Rola WPR w wyznaczaniu kierunków zrównoważonej transformacji uczestników łańcucha wartości wołowiny
Debata dotycząca możliwości i potrzeby wspierania transformacji producentów w ramach polityki rolnej.
16:50 - 17:00 Podsumowanie konferencji
Podsumowanie konferencji przez Jacka Zarzeckiego Przewodniczącego Komisji Zarządzającej Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
19:00-22:00 Kolacja, uroczystość wręczenia nagród Producent Bydła Mięsnego Roku 2023