StoryEditor

Bydło mięsne: hodowla all inclusive

– Zamierzamy stworzyć topowe stado rasy limousine w Polsce – mówi Piotr Reimer, prezes Przedsiębiorstwa Rolnego Długie Stare, które zainwestowało w nową oborę dla bydła mięsnego.
05.07.2019., 09:07h
Przedsiębiorstwie Rolne Długie Stare kojarzy się przede wszystkim z bydłem mlecznym, w tym z jedną z największych i najnowocześniejszych obór w regionie, bo wyposażoną aż w 8 robotów udojowych. Tymczasem firma od kilku lat z powodzeniem inwestuje również w bydło mięsne rasy limousine.

Genezą hodowli bydła mięsnego w PR Długie Stare było… bydło mleczne, a właściwie dość znaczna ilość niedojadów, które po sobie zostawiało. Słynna wielkopolska gospodarność kłóciła się z traktowaniem ich jak obornika. Początkowo zaczęło się od bydła opasowego, tj. byków rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej, które opasano i sprzedawano na rzeź, ale bez jakiejkolwiek koncepcji hodowlanej.

Zmieniło się to w 2005 roku. Wówczas przedsiębiorstwo zdecydowało się na krzyżowanie wypierające, tj. krowy phf kryto nasieniem buhajów limousine. Dwa lata później do gospodarstwa sprowadzono z Francji 46 jałówek rasy limousine. Jak podkreśla Piotr Reimer, prezes PR Długie Stare o wyborze tej, a nie innej rasy zdecydowała ekonomia. Zwierzęta te cieszą się w naszym kraju dużą popularnością, a co za tym idzie – należało się spodziewać, że popyt na tego rodzaju materiał hodowlany będzie wkrótce rósł. 

Na jednej z ferm PR Długie Stare w Gołanicach kilkanaście lat temu była największa w regionie chlewnia. Niestety, uciążliwe wahania cen i niepewna przyszłość doprowadziły do całkowitej likwidacji stada. Część budynków zburzono, inne poważnie zmodernizowano. Najważniejsza zmiana miała jednak miejsce w 2018 roku... bo powstał tu zupełnie nowy obiekt dla bydła mięsnego, który może pomieścić w sumie 200 DJP.

Na jakie rozwiązania postawiło gospodarstwo? Jakie są aktualne trendy w hodowli bydła mięsnego rasy limousine – zamów prenumeratę i czytaj w najnowszym wydaniu dodatku specjalnego „top bydło".

mj
Fot. Jajor



Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 12:31