Na rynku pojawiło się nowe wydanie "Bydło mięsne i opasy 3/2021". W każdym numerze staramy się poruszać najciekawsze dla Was tematy dotyczące aktualnej sytuacji na rynku, opłacalności hodowli bydła mięsnego i opasu, ciekawych alternatywnych metod żywienia stada i hodowli, opisujemy popularne i mniej popularne rasy bydła. Piszemy o zmianach w prawie, rozmawiamy z ekspertami i jesteśmy w ciągłym kontakcie z hodowcami bydła mięsnego z całego kraju, aby mieć najciekawsze tematy tylko dla Was!
W tym wydaniu poruszamy następujące tematy:
- Ubojnia rolnicza o małej zdolności produkcyjnej to inicjatywa, która z założenia miała ułatwić ubój bydła i skrócić łańcuch dostaw do gospodarstw. W najnowszym wydaniu kwartalnika „Bydło mięsne i opasy” odwiedziliśmy gospodarstwo Andrzeja Szczypka, który jako pierwszy w Polsce podjął się założenia tzw. "ubojni rolniczej”. Jak wygląda, ile kosztowała i jak zorganizowana jest w niej praca?
- Kolejny ciekawy temat to krzyżowanie towarowe bydła. W strukturze pogłowia krajowego bydła zdecydowanie największą część stanowią rasy mleczne, które dominują również jako zwierzęta rzeźne. W jaki sposób można je wykorzystać i potencjalnie poprawić jakość wołowiny, która trafia do konsumentów? Na co należy zwrócić uwagę przy doborze buhaja pod kątem dobrych cech produkcyjnych i łatwych wycieleń?
- Buhajom poświęcona jest także rozmowa z dr Jarosławem Jędraszczykiem, prezesem Małopolskiego Centrum Biotechniki w Krasnem. Jak podkreśla ekspert, nawet wartościowe pod względem hodowlanym zwierzę może okazać się mało przydatne w stadzie, jeśli przykładowo był źle odchowywany, czy ma wady anatomiczne, uniemożliwiające prawidłowe krycie. Na co zwrócić uwagę, wybierając ojca dla przyszłych pokoleń?
- Jak zwykle poruszamy też temat bazy paszowej oraz żywienia bydła mięsnego i opasowego. Tym razem podpowiadamy na jakie aspekty warto zwrócić uwagę zakładając pastwisko polowe, które może dostarczyć dużo taniej i wartościowej paszy. Na jakie gatunki i odmiany traw i motylkowatych drobnonasiennych w mieszankach nasion warto postawić? Z kolei w zakresie żywienia bydła mięsnego i opasowego przedstawiamy kompendium wiedzy na temat mikro-, i makroelementów w żywieniu zwierząt? Jaka jest ich rola oraz co może wskazywać na niedobory konkretnych pierwiastków?
- Wielu hodowców powinny też zainteresować doświadczenia przedstawionych na naszych łamach hodowców: Wioletty i Krzysztofa Żywotów z woj. lubelskiego oraz Roberta Grzymały z Podlasia. Pierwsi postawili na hodowlę bydła rasy limousine i sprzedaż materiału hodowlanego, drudzy na import odsadków, które rolnik sprzedaje, ale i opasa. Jak rozwijali swoje stada i na jakie rozwiązania postawili w budynkach inwentarskich?
- Na zakończenie ciekawostka. Przedstawiamy sylwetkę rasy bydła, której płaskorzeźba znajduje się na Forum Romanum – najstarszym placu miejskim w Rzymie. Chianina, bo o niej mowa, to jedna z najstarszych i największych ras bydła na świecie, która jest hodowana we włoskich regionach Toskanii, Umbrii i Lacjum od co najmniej 2200 lat. Czym się charakteryzuje?
Zamów nasz dodatek
Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 15 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR
Zapraszamy do lektury!