Przez ostatnie trzy lata zespół BovINE (Beef Innovation Network Europe) wypracowywał schemat dobrych praktyk dla hodowców bydła mięsnego.
BovINE zrzesza konsorcjum 18 organizacji z 10 krajów europejskich. Nad identyfikacją potrzeb i rozwiązań pracowali eksperci, rolnicy, doradcy i naukowcy. W ciągu trzech lat odbył się szereg spotkań krajowych, ale także wspólnych z przedstawicielami z innych państw. Okazuje się, że dla jednych, to, co wydaje się oczywiste i standardowo stosowane w każdej oborze, dla innych jest nowością. W związku z tym hodowcy z różnych państw mogą się wiele od siebie nawzajem nauczyć.
Wśród ciekawych praktyk można wymienić USG w wykrywaniu zapaleń płuc, aplikacje do obliczania efektywności produkcji i liczenia kosztów, przegląd automatycznych systemów żywienia bydła mięsnego, termodetekcja w szybkim wykrywaniu kulawizn u bydła, ciekawe szyby wentylacyjne do starych budynków czy technika Madigana w stymulacji słabego cielęcia po urodzeniu.
Rolnicy są źródeł innowacji
- Projekt sieci BovINE wyraźnie pokazał, że rolnicy są sami w sobie istotnym źródłem innowacji, a tym samym odgrywają ważną rolę w poszukiwaniu i wdrażaniu rozwiązań dla stojących przed nimi wyzwań w zakresie zrównoważonego rozwoju – mówiła Maeve Henchion, Koordynator BovINE.
Prezentacje partnerów koncentrowały się na dzieleniu się dobrymi praktykami i rozwiązaniami z badań opartych na czterech tematach projektu: zdrowie i dobrostan zwierząt, odporność społeczno-ekonomiczna, wydajność produkcji i jakość mięsa oraz zrównoważenie środowiskowe.
Rozwiązania zostały zidentyfikowane przez partnerów projektu w celu zaspokojenia podstawowych potrzeb rolników, a następnie zestawione przez liderów tematycznych projektu i menedżerów sieci w dziewięciu krajach europejskich reprezentowanych w BovINE. 340 dobrych praktyk jest obecnie dostępnych dla wszystkich w serwisie BovINE Knowledge Hub (BKH).
- DG AGRI dostrzega i docenia cenną pracę BovINE polegającą na dostarczaniu wiedzy opartej na dowodach naukowych w celu tworzenia rozwiązań dla rolników, a także spostrzeżeń dla decydentów i wszystkich zainteresowanych stron. Innowacje BovINE przyczynią się do zagwarantowania, że produkcja zwierzęca odegra swoją rolę w zapewnieniu zrównoważonego i cyrkularnego systemu żywnościowego – mówił Diego Canga Fano z DG AGRI, nowo mianowany kierownik ds. badań.
- Dzięki ukierunkowanym interwencjom politycznym oraz wsparciu ze strony doradców rolnych i branżowych rozwiązania wskazane przez sieć BovINE i swobodnie dostępne w ramach BovINE Knowledge Hub, są gotowe do wdrożenia w całej Europie – Richard Lynch powiedział na koniec Kierownik Projektu BovINE.
Trzyletni projekt sieci BovINE finansowany przez UE kończy się 31 grudnia 2022 r. Więcej w dodatku Bydło mięsne i opasy 1/2023!
dkol/BovINE
Fot. Kolasińska