Niska opłacalność produkcji mleka spowodowała, że od kilku lat wzrasta zainteresowanie hodowlą bydła mięsnego. Dla tych, co mają nadwyżkę niezagospodarowanych łąk, to atrakcyjny rodzaj gospodarowania. Większość wołowiny trafia za granicę czy to w postaci żywych zwierząt, czy tusz wołowych. Przed hodowlą opasów jest przyszłość, ponieważ w krajach Unii Europejskiej brakuje wołowiny.
Na Opolszczyźnie od kilku lat wzrasta zainteresowanie hodowlą bydła mięsnego. Sytuację skomplikowała jednak pandemia. Zobacz nasz materiał z terenu!
Tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Bydło mięsne - problemy z jakością i eksportem
Na Opolszczyźnie od kilku lat wzrasta zainteresowanie hodowlą bydła mięsnego. Sytuację skomplikowała jednak pandemia.