StoryEditor

Bydło rasy parthenaise: superumięśnienie i doskonała jakość mięsa

Znakomite przyrosty, superumięśnienie, doskonała jakość wołowiny kulinarnej. To najważniejsze cechy bydła mięsnego rasy parthenaise, której hodowlą w Polsce zajął się Piotr Wałachowski. Dlaczego rolnik postawił na tę rasę?
11.05.2023., 11:05h

Hodowca postawił na opasy

Nigdy nie interesowała mnie produkcja mleka. Postanowiłem zająć się bydłem opasowym, a od 2018 r. krzyżowaniem wypierającym, w celu utworzenia stada hodowlanego rasy parthenaise – mówi Piotr Wałachowski z Brąchnówka (woj. kujawsko-pomorskie). Wraz z ojcem i bratem prowadzi ok. 100-ha gospodarstwo, nastawione na produkcję mleka (33 krowy), wołowiny i uprawę fasoli. Początkowo byczki od krów mlecznych trafiały na sprzedaż ze względu na brak wystarczającej ilości miejsca. Wszystko zmieniło się po kupnie gospodarstwa naprzeciwko siedliska Wałachowskich w 2012 r. Stare budynki po trzodzie chlewnej okazały się dobrym lokum dla bydła opasowego.

Piotr Wałachowski rolnik hodowca wizytowka

Bukaciarnia została zasiedlona w 2013 r. Hodowca wymienił słupy podporowe i dobudował boczny, zadaszony stół paszowy, o szerokości 3,5 m. Wyposażył go w skośną drabinę paszową z belkami co 35 cm. Zwierzęta utrzymywane są po 20 szt. w kojcach na głębokiej ściółce, która jest uzupełniana raz w tygodniu (na cały budynek rolnik przeznacza ok. 12 kostek). Obornik usuwany jest raz na ok. 2 miesiące ładowarką, co zdecydowanie ułatwia przejazdowa konstrukcja budynku. W bukacia...

Pozostało 86% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. grudzień 2024 14:41