StoryEditor

Bydło rasy parthenaise: superumięśnienie i doskonała jakość mięsa

Znakomite przyrosty, superumięśnienie, doskonała jakość wołowiny kulinarnej. To najważniejsze cechy bydła mięsnego rasy parthenaise, której hodowlą w Polsce zajął się Piotr Wałachowski. Dlaczego rolnik postawił na tę rasę?
11.05.2023., 11:05h

Hodowca postawił na opasy

Nigdy nie interesowała mnie produkcja mleka. Postanowiłem zająć się bydłem opasowym, a od 2018 r. krzyżowaniem wypierającym, w celu utworzenia stada hodowlanego rasy parthenaise – mówi Piotr Wałachowski z Brąchnówka (woj. kujawsko-pomorskie). Wraz z ojcem i bratem prowadzi ok. 100-ha gospodarstwo, nastawione na produkcję mleka (33 krowy), wołowiny i uprawę fasoli. Początkowo byczki od krów mlecznych trafiały na sprzedaż ze względu na brak wystarczającej ilości miejsca. Wszystko zmieniło się po kupnie gospodarstwa naprzeciwko siedliska Wałachowskich w 2012 r. Stare budynki po trzodzie chlewnej okazały się dobrym lokum dla bydła opasowego.

Piotr Wałachowski rolnik hodowca wizytowka

Bukaciarnia została zasiedlona w 2013 r. Hodowca wymienił słupy podporowe i dobudował boczny, zadaszony stół paszowy, o szerokości 3,5 m. Wyposażył go w skośną drabinę paszową z belkami co 35 cm. Zwierzęta utrzymywane są po 20 szt. w kojcach na głębokiej ściółce, która jest uzupełniana raz w tygodniu (na cały budynek rolnik przeznacza ok. 12 kostek). Obornik usuwany jest raz na ok. 2 miesiące ładowarką, co zdecydowanie ułatwia przejazdowa konstrukcja budynku. W bukacia...

Pozostało 86% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. styczeń 2025 15:58