Zmiany dotyczyły niemal wyłącznie rynku byków. Wyraźnie zaznaczyła się tendencja spadkowa – ceny obniżono o 0,10–0,60 zł/kg, choć dwa zakłady podniosły stawkę o 0,10-0,20 zł/kg. Stabilna jest cena jałówek, a krowy nawet lekko drożeją. Nie ma ich w skupach zbyt wiele, a w ostatnich tygodniach rynek szuka mięsa z najniższej półki cenowej – m.in. do hamburgerów i na mielone. Do tych ostatnich i cenowo i technologicznie najbardziej nadaje się mięso krów.
Z naszej redakcyjnej sondy wynika, że obecnie najwyższa cena za byki w wadze poubojowej to 13,1 zł netto/kg, a najniższa to 12,10 zł netto/kg. W wadze żywej za byki ubojnie płacą maksymalnie 7,50 zł netto/kg, a minimalnie 6,30 zł. netto/kg. mwie