Od czwartku zapewne wejdą nowe ograniczenia, związane z czerwonymi strefami, nasileniem intensywności zachorowań na koronawirusa, co niestety ponownie dotknie sektor HORECA (restauracje, puby, bary i stołówki pracownicze). Podobnie będzie zapewne za granicą u naszych odbiorców żywca i wołowiny, więc okres, który normalnie powinien być związany z podwyżkami stawek za bydło (III i IV kwartał), niestety przyniesie niekorzystne zmiany.
Z sondy cenowej wynika, że jedynie kilka zakładów obniżyło stawki za byki, o około 20-30 gr/kg wagi poubojowej. Cenniki wagi żywej nie uległy zmianom. Ceny jałówek i krów na razie również się nie zmieniły.
Ile płacą polskie zakłady?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 12,63 zł/kg, za byka w klasie O 12,20 zł/kg wbc. Za jałówki w ...