Popyt zarówno na jałówki, byki i krowy się utrzymuje, wysokie stawki również. W tym tygodniu obserwujemy podwyżki we wszystkich kategoriach, podczas sprzedaży w wadze poubojowej i wadze żywej. Na rynku nadal brakuje żywca, a zapotrzebowanie będzie rosło. W sklepach obserwujemy także wzrost cen wołowiny. W związku z niskim spożyciem w kraju, Polacy zapłacą około 10% więcej za mięso, ale za granicą, tam gdzie spożycie jest większe, konsument zapłaci nawet 20% więcej.
W UE w okresie od 1 do 7 listopada br. stawki w większości państw rosły, co prawda wolniej, podobnie jak w Polsce, niż w poprzednich tygodniach, ale jednak nadal są to wzrosty rzędu 0,06 euro/kg, (+2,2%). Za byki w wieku od 12-24 miesięcy (klasa O+R+U) w UE płacono 4,25 euro/kg, za jałówki 4,22 euro/kg, a za krowy 3,36 euro/kg.
Z kolei z danych polskiego resortu rolnictwa wynika, że rolnicy otrzymywali średnio za byki w wieku od 12-24 miesięcy 19,48 zł/kg, z kolei za jałówki zakłady płaciły w ubiegłym tygodniu 18 zł/kg.
Według skupujących trend utrzyma się co najmniej do końca roku, być może przed Świętami Bożego Narodzenia zaobserwujemy najwyższe w historii stawki ...