Z najnowszego raportu Komisji Europejskiej wynika, że ceny bydła w Unii Europejskiej rosną w zasadzie wszędzie, ale najsilniejszy wzrost obserwowany jest w Polsce. W 41 tygodniu 2021 roku średnia cena w wadze poubojowej krów wyniosła 3,38 euro/kg – to o 23,7% więcej niż rok wcześniej. Z kolei średnia cena jałówek z 21 października br. wyniosła 4,16 euro/kg wbc, co oznacza wzrost rzędu 13,4% r/r. Za byki rolnicy uzyskują średnio 4,15 euro/kg wbc (wzrost o 18% w porównaniu do 2020 r.).
Jednocześnie warto zauważyć, że pogłowie bydła, zarówno młodego i dorosłego spadło w UE, średnio w zależności od wieku i płci od 1 do 2%. Popyt na wołowinę jest wysoki, ale podaż niewielka, dzięki czemu utrzymuje się wzrostowa tendencja cenowa. Jednak w Polsce takiej sytuacji nie było nigdy, żeby w odpowiedzi na pytanie w skupie „ile płacicie za byki w klasie R” usłyszeć 19,4 zł/kg w wbc! Do tego dochodzą ceny 12,5 zł/kg w wadze żywej za mieszańce mięsne. Sprawdziły się plotki z końca września, że stawki wzrosną nawet do 20 zł/kg. Nadal niektóre zakłady wahają się czy podnosić ceny, ale jeśli inne skupy szaleją, to przy brakach żywca staw...