Zakłady ubojowe wchodzą w wakacyjny tryb. Niestety upały w całej Europie nie zachęcają konsumentów do spożywania większej ilości mięsa, większą popularnością cieszą się owoce, warzywa i ryby. Zapotrzebowanie na wołowinę u zachodnich sąsiadów spadło, magazyny nadal są pełne, a popyt niewielki. Do zakładów sprzedają tylko Ci rolnicy, którzy muszą spieniężyć żywiec, a od reszty słyszymy, że to co mogą planują przetrzymać, jeśli zapas paszy pozwoli, co najmniej do września/października, tak aby nie przekroczyć granicznej masy ciała.
W kraju kolejny tydzień z rzędu obserwujemy obniżki, we wszystkich kategoriach. Spadki rzędu 30-60 gr/kg w wadze poubojowej wprowadziły praktycznie wszystkie zakłady z naszej listy.
Jak wynika z danych MRiRW w dniach 20-26 czerwca br. zakłady w kraju płaciły średnio 11,49 zł/kg za byki w wieku od 12 do 24 miesięcy, 9,55 zł/kg za krowy i 11,23 zł/kg za jałówki. Średni spadek cen od poprzedniego notowania wyniósł od 0,5 do 1,7%. Za byki zakłady w wadze poubojowej średnio płaciły 21,55 zł/kg, za jałówki 21,67 zł/kg, za krowy 19,6 zł/kg.
Ceny bydła w UE
Niestety krajowe obniżki w...