StoryEditor

Ceny bydła – koronawirus wprowadza rynkowy zamęt

W ubiegłym tygodniu ceny żywca bardzo spadły i wydawało się, że epidemia koronawirusa spowoduje iż obniżki będą kontynuowane i w tym tygodniu. Niespodziewanie jednak pojawiły się lekkie podwyżki...
24.03.2020., 11:03h

W ubiegłym tygodniu cenniki bydła jednogłośnie obniżono w każdym zakładzie. Ceny spadły średnio o kilkadziesiąt groszy za kg – międzynarodowy transport bydła stanął, restauracje zamknięto, a ludzie wychodzą do sklepów rzadziej – efekt pandemii koronawirusa. W tym tygodniu spodziewaliśmy się dalszych spadków cen, a tymczasem w kilku zakładach podniesiono ceny za wszystkie kategorie bydła. Co prawda granice zostały udrożnione, po wprowadzeniu zielonych korytarzy dla żywca i produktów szybko psujących się, to nadal wiele firm transportowych rezygnuje z wyjazdów do Włoch

Ceny za byki w klasie R w wadze bitej ciepłej wzrosły w kilku zakładach od 10 do 50 gr/kg. Ceny wagi żywej nie uległy zmianom. Spadła średnia stawka za jałówki w klasie R o 40 gr/kg. Obecne zmiany cenników są spowodowane raczej sytuacją rynkową w kraju, gdyż jak informują pracownicy zakładów, rolnicy wstrzymują się ze sprzedażą bydła, więc do ubojni trafia go mniej, niż w ubiegłym tygodniu. Silnie wyhamowała sprzedaż półtusz, natomiast nadal dobrze sprzedają się elementy zarówno na naszym rynku jak i za granicą. 

Jeżeli chodzi o sytuację na rynku ...

Pozostało 61% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 13:28