Skutki koronawirusa na rynku bydła mięsnego odczuwają wszyscy europejscy hodowcy. W Polsce po okresie Wielkanocnym stawki w zakładach ubojowych skaczą. Największe zmiany obserwujemy w przypadku jałówek, tutaj sytuacja jest bardzo dynamiczna. Ceny, mimo, że przez wiele miesięcy były stabilne i na wysokim poziomie, teraz spadły nawet do 10 zł/kg wagi poubojowej. Półtusze jałówek trafiały przede wszystkim do sektora HORECA w całej UE, który niestety funkcjonuje w ograniczonym stopniu. Sytuacja na rynkach naszych największych odbiorców jest analogiczna do polskiej (również obserwujemy wahania), jednak zagraniczne sklepy chętniej kupują produkty od lokalnych zakładów i rolników. Na rynku bardziej widoczny jest patriotyzm zakupowy, zarówno u właścicieli sklepów i konsumentów.
Ceny jałówek, krów i byków w klasie O i R wahają się lokalnie to o 20 gr/kg w górę, to o 20 gr./kg w dół. Ceny żywca wołowego we wszystkich kategoriach stoją jak zamurowane.
W Europie średnie ceny młodych buhajów w klasie R są obecnie na poziomie 3,48 € / kg bez VAT. Na Włoskim rynku sytuacja lekko się ustabilizowała, nie obserwujemy już tak dużych skoków cen...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Ceny bydła – lokalne zmiany stawek
Po okresie świątecznym zakłady zmieniły cenniki, jednak bez konkretnych trendów. W jednych ceny rosną o 20 gr, w innych maleją za te same grupy zwierząt. Zobacz aktualne ceny!