StoryEditor

Ceny bydła – lokalne zmiany stawek

Po okresie świątecznym zakłady zmieniły cenniki, jednak bez konkretnych trendów. W jednych ceny rosną o 20 gr, w innych maleją za te same grupy zwierząt. Zobacz aktualne ceny!
16.04.2020., 09:04h
Skutki koronawirusa na rynku bydła mięsnego odczuwają wszyscy europejscy hodowcy. W Polsce po okresie Wielkanocnym stawki w zakładach ubojowych skaczą. Największe zmiany obserwujemy w przypadku jałówek, tutaj sytuacja jest bardzo dynamiczna. Ceny, mimo, że przez wiele miesięcy były stabilne i na wysokim poziomie, teraz spadły nawet do 10 zł/kg wagi poubojowej. Półtusze jałówek trafiały przede wszystkim do sektora HORECA w całej UE, który niestety funkcjonuje w ograniczonym stopniu. Sytuacja na rynkach naszych największych odbiorców jest analogiczna do polskiej (również obserwujemy wahania), jednak zagraniczne sklepy chętniej kupują produkty od lokalnych zakładów i rolników. Na rynku bardziej widoczny jest patriotyzm zakupowy, zarówno u właścicieli sklepów i konsumentów. 

Ceny jałówek, krów i byków w klasie O i R wahają się lokalnie to o 20 gr/kg w górę, to o 20 gr./kg w dół. Ceny żywca wołowego we wszystkich kategoriach stoją jak zamurowane. 

W Europie średnie ceny młodych buhajów w klasie R są obecnie na poziomie 3,48 € / kg bez VAT. Na Włoskim rynku sytuacja lekko się ustabilizowała, nie obserwujemy już tak dużych skoków cen...
Pozostało 52% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 18:51